Mahathir, sorunları çatışma ve savaşla çözmeyi planlayan mevcut düzenlerin ilkel olduğunu vurgulayarak, "Dünyadaki genel durumun istikrarlı olmadığını görüyoruz. Her bölgede bir sorun var, Latin Amerika'da, Avrupa'da, Asya'da ve Ortadoğu'da" şeklinde konuştu.
ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşına değinen Mahathir, "Bu rekabet dünyaya hiçbir şekilde iyilik getirmiyor. Bu çatışmanın içinde olmadığımız halde bizler etkileniyoruz. Filler tepişince altta ne varsa onlar da eziliyor" dedi.
ABD’nin teknolojide her zaman zirvede olmayı beklememesi, güçlü Çin’le bir anlaşmaya varmak için ülkelerin konuşması gerektiğini söyleyen Mahathir, ABD’nin kara listeye aldığı Çinli telekomünikasyon devi Huawei'den yana tavır aldı.
‘ABD, SONSUZA DEK EN BÜYÜK GÜÇ OLAMAYACAK’
‘Huawei’nin teknolojisini kullanabildikleri kadar kullanmaya çalıştıklarını ifade eden Mahathir, 'Çinli şirketin ABD teknolojisi karşısında muazzam bir ilerleme elde ettiğini’ belirtti.
Mahathir, “ABD'nin sonsuza dek dünyadaki en iyi teknolojiye sahip olan en büyük ülke olamayacağını kabul etmek zorundayız" diye ekledi.
‘İTHALAT VE İHRACATTA ALTIN KULLANILABİLİR’
Uluslararası ekonomideki sorunlar hakkında da konuşan Mahathir, mevcut döviz ticaretinin manipülatif olduğunun altını çizdi ve "Doğu Asya ülkeleri arasındaki ithalat ve ihracat faaliyetlerini değerlendirmek için altın kullanılabilir" dedi.
Mahathir, ABD'nin bazı ülkelerin ekonomilerini etkilemesi hakkında ise "ABD, bir ülkeyi kötü olarak nitelendirip o ülkede yatırım yapmak isteyenleri etki altına almaya çok meraklı. Bu şekilde demokratik olamazsınız. Kararı tek bir güç veremez" diye konuştu.