Diğer yandan seçimlerin sonuçlanmasının hemen ardından birliğin yürütme organı niteliğindeki Avrupa Komisyonu için mücadele başlarken, komisyon aralarında Türkiye’nin de bulunduğu aday ülkelerle ilgili raporunu yayınladı. Komisyon, eski AP’nin mart ayında müzakerelerin durdurulması tavsiyesini dikkate alarak müzakerelerde yeni fasılların açılmaması, açılmış olanların da kapatılmaması görüşünü dile getirdi.
AP’deki gelişmeler ve Türkiye’nin durumunu Almanya’da yaşayan Politikyol yazarı, gazeteci ve akademisyen Özgür Çoban ile konuştuk.
‘AP’DE AB YANLILARI VE KARŞITLARININ MÜCADELESİ YAŞANACAK’
Özgür Çoban’a göre AP seçim yarışı Avrupa çapında birliğin bir ‘barış ve medeniyet projesi’ olduğunu savunanlarla, ‘hemen dağılıp ulusal sınırlara çekilmesini’ savunanlar arasında yaşandı. Ancak korkulanın olmadığı ve aşırı sağın patlama yaşamadığını belirten Çoban, kabaca iki görüş bulunsa da eskiden geleneksel muhafazakar ve sosyal demokratların hakim olduğu AP’de artık daha parçalı bir tablo ortaya çıktığını belirtti:
‘YEŞİLLERİN YÜKSELİŞİ NEOLİBERAL POLİTİKALARIN DOĞAYI HUNHARCA KATLETMESİNE TEPKİ’
Çoban AB’nin en önemli ülkesi Almanya’da ise aşırı sağcı Almanya için Alternatif’in oylarını artırmış olmasına karşılık asıl patlamayı oylarını ikiye katlayan Yeşiller’in yaptığını belirtti. Çoban, neoliberal politikaların doğayı hunharca katletmesi karşısında sadece Almanya’da değil, başka ülkelerde de yeşillere yöneliş başladığını vurguladı:
‘AŞIRI SAĞCILARI PARLAMENTODAN SÖKÜP ATACAK BİR KONSENSÜS OLUŞTURULMALI’
Çoban yine de aşırı sağın AP’deki pozisyonlarını güçlendirilmesini parlamentoyu mesajlarını yayacak bir platform olarak kullanacak olmalarından ötürü kaygı verici bir gelişme olarak görüyor. Çoban, buna karşılık yeşiller ile liberallerin aslında AB’deki neoliberal nizamın ‘yüz nakli’ yapması nedeniyle yükselişe geçtiğini söylerken, bu hareketlerin düzenin birer parçası olarak Avrupa’nın krizlerini çözebilecek duruşları bulunmadığı görüşünü dile getirdi. Buna karşılık Avrupa solunun zayıflamasına da dikkat çeken Çoban’a göre aşırı sağcıları parlamentodan söküp atacak bir konsensüs oluşturulması gerekiyor:
‘KOMİSYON RAPORU, TÜRKİYE’NİN AB İLE İLİŞKİLERİNİN FİNALE DOĞRU YÜRÜDÜĞÜNÜ GÖSTERİYOR’
Çoban, Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı son Türkiye raporunu da yorumlarken, aslında öncekilerden fazla bir farklılık bulunmadığını kaydetti. Türkiye’nin AB ile ilişkilerde sona yaklaştığı görüşündeki Çoban’a göre birlik Türkiye’ye sadece imtiyazlı ortaklık türünde özel bir statü verebilir:
‘AVRUPA KOMİSYONU İÇİN TAM BİR BİLEK GÜREŞİ’
AP seçimleri sonrasında birliğin yürütme organı Avrupa Komisyonu’nun başkanlığı ve üyelikleri için de yarış başlarken, Çoban, özellikle Almanya ve Fransa arasında bir kapışma yaşandığını söyledi. Çoban, artık muhafazakarlar ve sosyal demokratların adaylarını kabul ettirmesi için yeşiller ve liberallerin de onay vereceği isimlere gerek duyulacağını anımsattı: