ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının en öne çıkan başlıklarından birisi telekomünikasyon devi Huawei haline geldi. ABD Başkanı Donald Trump, 'ulusal güvenlik' gerekçesiyle Amerikalı firmaları Huawei ile çalışmaktan men eden karara imza atarken, uygulamaya Google’ın katılması tartışmaları körükledi. Çin tepkili. Trump yönetimi ekonomik zorunluluklar ve kullanıcıların cezalandırılması riski karşısında şimdilik kararı kısmen ertelemiş görünürken, Huawei Android sisteminin kullanılamaması haline karşılık bilgisayar ve telefonlarda kullanılmak üzere kendi işletim sistemini (OS) geliştirdiğini duyurdu.
Gelişmeleri T24 sitesindeki yazılarıyla tanınan bilişim ve teknoloji uzmanı Füsun S. Nebil ile konuştuk.
'GÖRDÜĞÜMÜZ MANZARA, AMERİKA’NIN ÇÖKÜŞÜNÜ ENGELLEMEYE YÖNELİK ÇALIŞMA'
"Kasım sonunda Huawei’yin sahibinin kızı Kanada’da tutuklandığından bu yana ben Huawei yazısı yazıyorum. Elimde iki kitap var, o kitaplarla hazırlandım programa. Bir tanesi 1997 tarihli Roger Garaudy’nin 'Çöküşün Öncüsü ABD', 36. Sayfasından bir paragraf: 'ABD yalnızca teknolojik veya ticari rasyonalite ile düzenlenen bir üretim örgütüdür. Bu örgüte üretici veya tüketici olarak sadece kendi refah düzeyini artırmak amacıyla katılınır', diyor. Amerika’nın problemi bu, çökmekte, bu yeni de değil. Üretimi ülkenin dışına çıkardığından itibaren burada bir sorun var, küresel sermaye de diyoruz buna. Amerika bunu yaşıyor. Trump ise birazcık da pragmatik yollarla ya da kabadayılık ile engellemeye çalışıyor. Dolayısıyla gördüğümüz manzara bu. Amerika’nın çöküşünü engellemeye yönelik çalışma. Huawei, neden önemli? Bir sürü başka firma var, araba firmaları veya uçak firması, neden özellikle telekomünikasyon önemli? Arabayı bir kişiye satarsınız, üretim satış cirosundan kaybedersiniz, ama bir tane araba bir kişiye satılmış olur. Fakat telekom öyle değil. Telekomda iki boyut var. Birincisi telekom cihazları hatta elimizdeki telefonlardan da bunu görebilirsiniz ki Huawei elimizdeki telefonları sonradan ortaya çıkardı. Aslında öncelikle altyapı şirketidir. Gördüğünüz ülkemizdeki Turkcell, Türk Telekom, Vodafone firmalarının altyapısının yüzde 80’i şu anda Türkiye’de Huawei cihazlardan oluşuyor, haberleşmemizi sağlıyor. Huawei bu cihazları satarken, yükte hafif pahada ağır cihazlar bunlar, para kazanıyor ve Amerika kazanmamış oluyor. Diğer kitap Huawei’in yıldönümünde dağıttığı Huawei’in hikâyesi, 'Liderlik, Kültür ve Bağlantı' isimli bir kitap. Orada kendileri de vermiş, bu diğer telefon firmalarının ortalama yaşı 126.6 diyor. Bu firmalar Ericsson, eskiden Bell laboratuvarları vardı, Graham Bell’in kurduğu. Bu firmalara karşı Huawei ortaya çıktı."
'TELEFON SEKTÖRÜNE GİRMEK ÇOK ZOR BİR OLAY, HUAWEİ BUNU BAŞARDI'
Telefon sektörüne girmenin çok zor bir süreç olduğunu anlatan Nebil, Huawei’in bir Çin ordusu mensubu kişi tarafından kurulmuş bir firma olmasına rağmen birçok ülkeye gireyi başardığını belirtti. Meselenin ABD’nin İkinci Dünya Savaşı sonrası kurduğu ‘five eyes’ diye anılan istihbarat yapılanmasına da atıf yapan Nebil, Huawei’nin varlığının giderek ABD açısından ‘ulusal güvenlik tehlikesi’ yarattığını kaydetti:
'ÇİN, 5G KONUSUNDA ABD’DEN NEREDEYSE 20 YIL ÖNDE. SÜPER BİLGİSAYARDA DA ÖNÜNE GEÇTİ'
Ancak Nebil, ABD yönetiminin çabalarının sonuç vereceği konusunda şüpheli. Çin’in teknolojik yükselişini anımsatırken 5G’deki öncülüğünü örnek gösteren Nebil, Trump’ın kendi üreticilerine ‘Hemen 6G’ye başlayın’ talimatından hareketle, bu çabalara karşın bunun çok uzun süre alabilceğine dikkat çekti. Nebil’e göre, Çin sadece 5G konusunda değil ABD’nin uzman olduğu süper bilgisayarlar alanında da önüne geçti: