Trump ve Google'ın çatı şirketi Alphabet'in Huawei'ye yönelik aldığı kararlar Çinli devin rakiplerinin hisselerinde yükselişe yol açtı. Huawei'nin akıllı telefon alanındaki en büyük rakibi Koreli Samsung'un hisseleri yüzde 2 yükseldi. Firmanın piyasa değerinde 5 milyar dolarlık artış yaşandı. Huawei'nin telekom altyapısı alanındaki en büyük rakibi Nokia'nın hisselerindeki artış ise sabah saatlerinde yüzde 5'i buldu. Buna karşılık Avrupalı çip üreticilerinin hisseleri çakıldı.
DİĞER RAKİPLERİ DE ÇİNLİ
Huawei mart ayında 'B planı' olarak kendi işletim sistemini geliştirdiğini duyursa da tüketicilerin Google'ın son kararıyla beraber başka Android kullanan cihazları tercih etmesi bekleniyor. Samsung ve 2018 yılında dünya genelinde 206 milyon adet akıllı telefon satan Huawei'nin ardından en çok akıllı telefon satan şirketler Xiaomi ve Oppo olarak sıralanıyor. Ancak bu iki şirket de Çinli olduğu için topun ağzında bulunuyor. Dolayısıyla Koreli Samsung Android işletim sistemli yeni bir telefon almak isteyen tüketiciler için şu anda 'güvenli liman' haline geldi. Bu durumun 2019 yılı üçüncü çeyrek satış rakamlarına yansıması bekleniyor.
YÜKSELİŞ YÜZDE 5'İ BULDU
ABD'nin Huawei'ye yönelik yaptırımlarının etkisinin bu ülkeyle sınırlı kalması beklenmiyor. Bilindiği gibi ABD genelde herhangi bir konuda bir şirketi veya ülkeyi kara listeye aldığında müttefiklerinin de kararlarına uymasını bekliyor. Bu sebeple dünyanın en büyük ikinci telefon üreticisine sadece yazılım değil donanım alanında da uygulanmaya başlayan yaptırımlar Avrupalı çip üreticilerinin hisselerinde sert düşüşlere yol açtı. İsviçre merkezli STMicroelectronics'in hisselerinde yüzde 6 düşüş yaşanırken, bir başka çip üreticisi Alman Infineon Technologies'in hisseleri yüzde 3.5 değer kaybetti.