BM Güvenlik Konseyini (BMGK) Hudeyde Anlaşması'nın uygulanması hakkında bilgilendiren Griffiths, BM denetiminde Husilerin Hudeyde, Salif ve Ras-Issa limanlarından çekildiğini ifade etti.
Limanlardan geri çekilmenin sadece bir başlangıç olduğunu ve tarafların Stockholm Anlaşması'nın uygulanması için somut adımlar atmaya devam etmesi gerektiğini vurgulayan Griffiths, liman gelirlerinin Yemen halkı için kullanılacağını belirtti.
Griffiths, Suudi Arabistan'da petrol pompalama istasyonlarına yönelik drone saldırısından son derece endişe duyduğunu dile getirerek, bu tür saldırıların zor kazanılmış başarıları kolayca yok edebileceğine ve siyasi süreci etkileyebileceğine dikkati çekti.
1.1 MİLYON VARİL PETROLÜN KIZIL DENİZ'E DÖKÜLME RİSKİ VAR
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock ise Hudeyde açıklarında 2015'ten beri bakım görmemiş Safer petrol tankının patlama riskine değinerek, "1.1 milyon varil petrolün Kızıl Deniz'e dökülme riski var ve bu 30 yıl önceki Exxon Valdez felaketinde denize sızan petrolden 4 kat daha fazla" uyarısında bulundu.
BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Genel Direktörü Henrietta Fore de Yemen'de savaş başladığı günden beri 7 bin 300 çocuğun öldüğünü ve yaralandığını belirterek, "Yemen'de 15 milyon çocuk sizden, hayatlarını kurtarmanızı bekliyor" dedi.
Hudeyde limanı, Yemen'e gıda ürünlerinin yüzde 90'ının, insani yardımların da yüzde 80'inin giriş noktası olması açısından Yemen halkı için hayati önem taşıyor.