Ensest ve tecavüz gibi durumlarda ayrıcalık tanınmasını öngören değişiklik teklifi de reddedildi.
Oldukça katı olan yasa, sadece annenin sağlığı tehdit altındaysa kürtaja izin veriyor. Tasarı ile A tipi suç kapsamına alınan kürtajı gerçekleştiren doktorlar 10 ile 99 yıl hapis cezasıyla yargılanacak. Ancak kürtaj olan kadınlar ceza kapsamının dışında bırakılıyor.
BEYAZ ERKEK EGEMEN SENATO ONAYLADI: 27 ERKEK KADINLARA NE YAPACAĞINI SÖYLEMEYE HAZIR
Oylama, 35 üyeli Alabama Senatosunun ‘beyaz erkek egemen ve Cumhuriyetçi’ karakterini de ortaya koydu.
Senatodaki 27 Cumhuriyetçi senatörden 25’i yasanın geçmesi yönünde oy kullandı. Diğer iki kişinin oy kullanmadığı belirtildi.
Demokratlar Senatoda sadece sekiz sandalyeye sahip ve senatonun tek kadınları olan dört temsilci de Demokrat.
Demokrat lider Bobby Singleton da bu dengesiz durum nedeniyle yasanın kabul edildiğine dikkat çekti ve “Kadınların bedenleriyle ne yapacaklarını söylemeye hazır 27 erkek var” dedi.
These 25 white men – all Republicans – just voted to ban abortion in Alabama https://t.co/WBgY6LYyQE
— The Guardian (@guardian) 15 Mayıs 2019
İMZA YETKİSİ KÜRTAJ KARŞITI VALİNİN ELİNDE
Cumhuriyetçi Parti'den parlamenter Terri Collins, tasarının kabul edilmesi sonrası yaptığı açıklamada, "Biz, rahimdeki bebeğin bir insan olduğuna inanıyoruz" dedi.
Demoktrat Parti'den Senatör Bobby Singleton ise tasarının 'doktorları suçlu konumuna' sokabileceğini savundu.
'TECAVÜZÜN NASIL BİR HİS OLDUĞUNU BİLİYOR MUSUNUZ?'
Senatör Vivian Davis Figures de yasanın yandaşlarına tepki göstererek, “O çocuğu büyütmek, taşımak, geçimini sağlamak zorunda değilsiniz. O çocuk için hiçbir şey yapmak zorunda değilsiniz ama yine deo kadın yerine kararı vermek istiyorsunuz” dedi.
TEPKİ ÇEKEN 'KALP ATIŞI TASARISI' NE DİYOR?
‘Kalp Atışı Tasarısı’ olarak anılan yasa, fetüste kalp atışlarının duyulduğu andan itibaren kürtaj yapılmasını yasaklıyor.
Ancak doktorlar ve insan hakları savunucuları, bebeklerin kalp atışlarının yaklaşık altıncı haftada duyulduğuna, kadınların hamile olduğunu ise biyolojik olarak yaklaşık dokuzuncu haftada fark edebildiğine dikkat çekiyor; yasanın kürtajı fiilen yasaklamak anlamına geldiğini vurguluyor.
1973 TARİHLİ KARARI DEĞİŞTİRMEK İSTİYORLAR
Alabama dışında Georgia, Kentucky, Mississippi ve Ohio’da da benzer kürtaj yasağı uygulanıyor. Ancak Alabama, yasanın içeriği bakımından ABD'deki örnek yasaların hepsinden öteye geçiyor.
Ülkedeki kürtaj karşıtı örgütler, Alabama’da kabul edilen bu yasanın, kürtajı serbest bırakan 1973 tarihli ABD Yüksek Mahkemesi kararını da değiştirmesini istiyor.
Yasa kadın örgütlerinin, insan hakları savunucuların tepkisi çekti.