‘UZMANLAR BU SALDIRILAR TAMİL KAPLANLARI’NIN TARZI DEĞİL DİYORLAR’
Barış Adıbelli, Sri Lanka’daki saldırılarda ilk akla gelen intihar saldırılarını dünya literatürüne kazandıran Tamil Kaplanları olduğunu ancak saldırı tarzının Kaplanlar’a uymadığını vurguladı. Adıbelli, dikkatlerin uluslararası bağlantıları da bulunan Tevhid Cemaati’ne çevrildiğini aktardı:
‘SRİ LANKA’DAKİ SALDIRI ÇİN’İN İSTEMEDİĞİ BİR ŞEY’
Sri Lanka’daki trajedinin terör saldırılarının ötesinde işaret ettikleri olduğunu belirten Adıbelli, ülkenin Çin açısından jeostratejik önemine dikkat çekti. Sri Lanka’nın Çin ile tarihsel ilişkilerinin yanı sıra Pakistan’la da askeri işbirliği yaptığını kaydeden Adıbelli, terör saldırıları sonrası oluşan durumun da en başta bu ülkeleri etkileyeceğinin altını çizdi:
‘SRİ LANKA HİNT OKYANUSUNDA BATMAYAN BİR UÇAK GEMİSİ GİBİ’
“Birileri aslında buradaki büyük jeopolitik mücadelede önemli bir oyun kurgulamış. Sanki Çin, Pakistan, Sri Lanka’yı buradan bir şekilde birbirlerine düşürerek veya en azından karşı karşıya getirerek bu noktada bir sonuç almayı hedefliyor. Hindistan, biz demiştik diyor, bu örgüt kanserdir diyor. Yani burada Hindistan avantaj kapmaya çalışıyor. Ancak Hindistan bunun arkasında mıdır, bu tartışmalar da var. Hindistan böyle bir şeye girmez, çünkü genel seçimler yapılıyor. Denge çok pamuk ipliğine bağlı, orada da Müslümanlar var, Hindularla aralarındaki ilişki çok sağlam değil. Ancak Hint Okyanusu’nun kontrolü üzerine büyük bir savaş yaşanıyor. Hindistan’ı bir yarımada olarak düşünürsek doğu tarafına bakalım, Bangladeş’ten başlıyor, Myanmar, bir altında Tayland. Buradaki bütün önemli limanlar Çin’in kontrolünde. Hindistan’ın sadece kendi kara suları içerisinde limanları var. Biraz aşağısında Diego Garcia var. Sadece oradaki terör saldırısını içsel bir şeyle anlatmaya çalışırsak, buradaki jeopolitik oyunu görmeyeceğiz. Sri Lanka’daki bu Tevhid Cemaati özellikle Suriye’deki cihatçı militanlar, kendi vatandaşları da dışarıdan da olabilir, ama bu militanların geri döndüğü noktasında iddialar var. Bu örgütün daha da radikalleşmesini sağladığını düşünüyorlar. Dolayısıyla bu saldırılar Sri Lanka hükümetinin en azından oradaki Müslüman topluluğa bakışını, Pakistan ile olan ilişkilerini nasıl geleceğe doğru şekillendirecek bu önemli. Hint Okyanusu’nda tabiri caizse batmayan bir uçak gemisi. Şimdi 25’inde Kuşak ve Yol forumunun ikinci toplantısı başlıyor Pekin’de. 37 ülkenin devlet başkanları katılacak. Tam böyle bir toplantının arifesinde böyle bir saldırının yapılması Çin hatta Asya’nın batıdan doğuya giden en önemli deniz yollarının geçtiği Sri Lanka açıklarından geçiyor, burada böyle bir kaos ortamı yaratılması sadece Çin değil Asya’daki diğer ülkeleri de etkiliyor. Tüm bunları toplarsak aslında Amerika Birleşik Devletleri’nin işine geliyor yaşananlar. Pakistan, İslami gruplar şöyle bir geriye gittiğiniz zaman soğuk savaşta yeşil kuşaktan başlayın 1979 Sovyet işgali mücahitler arkasında Amerika’nın zaten desteği var. Usame Bin Ladin’in nerelerde yetiştiği belli. Tevhid Cemaati’nin Amerika’da Avrupa’da var, Körfez’de şubeleri var. Bunun bir şubesi olan Sri Lanka’da Tevhid Cemaati suçlanıyor, bunlar iddia.”
‘BU İŞ TAMİL MESELESİNİN ÖTESİNE GİDİYOR’
Adıbelli, Sri Lanka’daki Tamil Kaplanları’nın ise dinsel bir anlayışları bulunmadığını anımsatırken, bölgede Hindistan’ın konumuna dikkat çekti:
‘ASYA DÜNYANIN GELECEĞİ, 21. YY ASYA YÜZYILI’
21. yüzyılı ‘Asya yüzyılı’ olarak niteleyen Adıbelli, Asya’da ortalığı karıştırmaya çalışanların küresel güçler olabileceği ihtimaline değindi. Saldırının arkasında dinsel motif yaratma hevesinde pek çok grup da bulunduğunu belirten Adıbelli, Sri Lanka saldırısının Yeni Zelanda’daki cami saldırılarına karşılık bir intikam saldırısı olarak gerçekleşmiş olması halinde bu işin sonunun gelmeyeceği ikazında bulundu. Adıbelli, bu tür dinsel vurgulu kaosun da en çok azımsanmayacak bir Müslüman nüfusu bulunan Hindistan’a zarar vereceğini ekledi: