Türkiye-Polonya-Romanya Dışişleri Bakanları Üçlü Toplantısı Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleştirildi. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Romanya Dışişleri Bakanı Teodor Melescanu (solda) ve Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz katıldı.
Çavuşoğlu, S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili bir soru üzerine, "Biz F-35 projesinin ortağıyız. Türkiye'de üretimini bugüne kadar gerçekleştirdik. Çok ciddi miktarda da yatırım yaptık. Bugüne kadar ödediğimiz miktar 1,2 milyar dolar civarında. Şu ana kadar 4 tane F-35 bize teslim edildi. Pilotlarımızın orada eğitim çalışmaları devam ediyor. Buna benzer çelişkili açıklamalar geliyor. Daha önce de gelmişti. Bunu söylediğimiz zaman alınganlık gösteriyorlar ama Suriye'den çekilme kararı dahil birçok konuda değişik kurumlardan çelişkili açıklamalar geliyor. Bizim tarafımızda her şey net" değerlendirmesini yaptı.
'S-400 TÜRKİYE'DE OLURSA, F-35'LERİN SİSTEMİNE GİRER İDDİASI GERÇEKÇİ DEĞİL'
Bu konudaki tartışmaların sebebinin, "Rusya'dan almak zorunda kaldığımız, ihtiyacımız olan, 10 yıldır müttefikilerimizden alamadığımız, Rusya'nın çok iyi bir teklif verdiği için aldığımız S-400 savunma sistemi" olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
Çavuşoğlu, "S-400 ile ilgili, F-35'in sistemine girerek onun teknolojisini alabileceği" iddialarına değinerek, şöyle konuştu:
"Biz bu iddiaları gerçekçi bulmuyoruz. Yine de bu konuda uzmanlar son sözü söylesin. Biz başından beri S-400 savunma sisteminin, programı dahil, tamamen bizim kontrolümüzde olması için hareket ettik. Biraz önce söylediğim iddiaya neden katılmıyoruz? Bugün Suriye'de S-400 var. Suriye üzerinden ABD'nin ve İsrail'in F-35'leri defalarca uçtu. Bu iddia gerçekçi ise zaten çoktan o sisteme girilmiş demektir. Aynı şekilde Norveç'in kuzeyinde, Rusya sınırları içinde S-400 savunma sistemleri var ve Norveç'in F-35'leri de oradan, çok yakından uçuyor. Dolayısıyla S-400 Türkiye'de olursa, F-35'lerin sistemine girer iddiasını doğru ve gerçekçi bulmuyoruz."
'ABD'DEN HENÜZ OLUMLU BİR YAKLAŞIM GÖRMEDİK'
Çavuşoğlu, "NATO'nun endişelerini de dikkate almamız lazım. Türkiye'nin dikkate almadığını söylemek de doğru değil. Biz her zaman hassasız. Müttefiklerimiz ve NATO da şunu çok iyi anlamalıdır, bizim hava savunma sistemine acilen ihtiyacımız var" diye konuştu.
Hollanda, ABD ve Almanya'nın sınırdan bataryalarını çektiğini hatırlatan Çavuşoğlu, SAMP-T hava savunma sistemini birlikte üretmek için EUROSAM ile anlaşma imzalandığına işaret etti. Çavuşoğlu, "Bu bile bizim önceliğimizin her zaman müttefiklerimizden yana olduğunun göstergesidir. İsteriz ki müttefiklerimizden alalım ama alamadığımız zaman da başka seçeneklere bakmak zorundayız. Müttefiklerimiz ve NATO da bunu anlamalıdır" ifadelerini kullandı.