CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Anadolu Ajansı'nın (AA) seçim sonuçlarına dair verileri nasıl edindiğini soru önergeleri ve başvurularıyla mercek altına aldı. Yavuzyılmaz, 24 Haziran seçimleri sonrası konuya dair çok sayıda adım attı.
Yavuzyılmaz, AA'nın seçim sonuçlarının verilerini sağlıklı bir şekilde sunabilmek için nasıl bir veri toplama yapısına sahip olduğunu; medya kuruluşlarına aktarılan veri akışının başında, "AKP'nin oylarının yüksek, CHP'nin oylarının düşük gösterilmesinin" dayanığının ne olduğunu sormuştu.
Yavuzyılmaz, AA'da seçim günü kaç kişi çalıştığını ve çalışanların sigortalarının yapılıp yapılmadığını da öğrenmek istemişti. Yavuzyılmaz'ın 9 Ağustas 2018 tarihinde yönelttiği sorulara Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 31 Ekim 2018 tarihinde yanıt verdi.
Oktay, yanıtında "Anadolu Ajansı Türk A.Ş. kamu tüzel kişiliğini haiz olmayıp faaliyetlerini Türk Ticaret Kanuna'na bağlı yürüten anonim şirket statüsündedir" ifadesini kullandı.
SGK VE AA'YA BAŞVURDU
Yavuzyılmaz, bunun üzerine 25 Aralık 2018 tarihinde, Bilgi Edinme Yasası kapsamında hem Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hem de AA'ya başvurarak, ajansın seçimlerde kaç sigortalı çalışanı olduğunu sordu.
'YA AKP'DEN ALIYOR YA HAYALİ'
Yavuzyılmaz, YSK'nın AA'ya veri sağlamadığını açıkladığına işaret ederek, "AA'nın seçim günü sandık başından veri toplamak için hizmet aldığı başka firmalar var mıydı, bu firmaların veya sandık başında çalışanlarının olduğuna dair en ufak bir iz yok, kaldı ki sandık başında bulunmaları yasal da değil" değerlendirmesini yaptı.
CHP'li Yavuzyılmaz, şunları dile getirdi: