Gruşko, "ABD'nin müttefiklerine karşı her konuda baskı yapmak için her türlü imkânı kullanmaktan çekinmediği açıkça biliniyor" dedi.
Gruşko, ABD'nin kimden gaz alınacağı, kiminle dostluk kurulup kiminle kurulmayacağı, kime karşı yaptırım uygulanacağı, kime, nasıl oy verileceği, hangi ülkelerdeki rejimlerin demokratik, hangi ülkelerdekilerin demokratik olmadığı, hangilerinin değiştirilmesi konusunda baskı uyguladığını kaydetti.
"ABD bu konularda baskı için kullanacağı yöntem, ifade arasında seçim yapmakta tereddüt etmiyor. Bu nedenle Türkiye'ye yapılan baskı şaşırtıcı değil" diyen Gruşko, burada ekonomik çıkarların söz konusu olduğunun açık olduğunu vurguladı.
'AMAÇ KENDİ SİLAHLARININ ALINMASINI İSTEMELERİ'
Gruşko, bu talebin karşılanması halinde NATO bütçesinin, tamamı ABD silahlarına gitmesi istenen, 400 milyar dolar gibi ‘kozmik bir rakama' ulaşacağını ifade etti.
"Washington böylece ayrıca doğrudan Avrupa'nın ABD'den bağımsız olarak bir askeri endüstri kompleksi kurmasını engellemek için ellerinden geleni yapacaklarını belirtiyor. Özellikle de Avrupa yapımı tankların, askeri uçakların, gemilerin ve diğer başka silahların…" diyen Gruşko, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ABD Kongresi'nde ‘Avrupa'nın ABD'nin gücünü yansıtmaya yönelik bir platform' olduğunu söylemişken, Washington'dan gelen bu tür açıklamaların şaşırtıcı olmadığını ifade etti.
‘HAYAL KURMAYIN BEYLER, SİZ SADECE BİR PLATFORMSUNUZ'
‘NÜKLEER KULLANIM EŞİĞİNİ BİZ DEĞİL, ABD DÜŞÜRDÜ'
Aleksandr Gruşko, Stoltenberg'in Kongre'deki konuşmasında İttifak'ın tüm üyelerinin Rusya'nın Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı (INF) ihlal ettiği ve Rusya'nın olası bir krizde nükleer silah kullanma eşiğini düşürdüğü yönündeki açıklamasına da değindi.
Gruşko, "Nükleerle ilgili söylemlerin arttığını görüyoruz. Bu yine her zamanki gibi sözde bir Rusya tehdidi bulunduğu ve Rusya'nın eşiği düşürdüğü yönündeki türlü varsayımlarla gerçekleşiyor. Nükleer silah kullanım eşiğini ABD'nin nükleer silah kullanılabileceği ve kullanılamayacağı senaryolar arasındaki çizgiyi belirsiz hale getiren yeni nükleer stratejisi düşürdü" ifadelerini kullandı.
‘RUSYA'NIN INF KONUSUNDAKİ ENDİŞELERİ HALININ ALTINA SÜPÜRÜLÜYOR'
Rusya'nın INF'yi ihlal ettiğine dair hiçbir kanıt olmadığını ve ABD'den kanıt talep etmelerine rağmen hiçbir yanıt alamadıklarını belirten Gruşko, "Her zaman olduğu gibi ABD ve şimdi de NATO ülkeleri Washington'ın anlaşmaya yönelik yıllardır yaptığı ihlallere karşı duyduğu endişeyi halının altına süpürüyor. Tomahawk füzelerini fırlatmada kullanılan MK-41 rampaları kuruldu. Romanya'da bunlardan 24 tane bulunuyor. Gelecek yıl da Polonya'ya 48 tanesinin konuşlandırılması planlanıyor. Anlaşmaya göre bu kesinlikle yasak" ifadelerini kullandı.
NATO'nun Karadeniz'deki varlığını artırma politikasını da eleştiren Gruşko, "ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, bunu Ukrayna gemilerinin rahatça geçmesi için yaptıklarını belirtiyor. Bu şekilde Kiev, yeni provokasyonlara teşvik ediliyor" dedi.