AİHM'in eski HPD Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiğine hükmeden kararı sonrası, Adalet Bakanlığı'nın yaptığı temyiz başvurusu kabul edildi. Adalet Bakanlığı, Demirtaş davasının AİHM Büyük Daire'de görülmesine karar verildiğini açıkladı.
Adalet Bakanlığı, AİHM’in HDP’nin eski Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’la ilgili Türkiye’nin temyiz başvurusunu kabul ettiğini, buna göre Demirtaş davasının AİHM Büyük Daire’de görülmesine karar verildiğini açıkladı. pic.twitter.com/uzYCxKtbMv
— yurdagül şimşek (@yurdagulsimsek) March 19, 2019
Adalet Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, AİHM'in Türkiye davalarına bakan 2. Dairesi'nin Demirtaş tarafından yapılan bireysel başvuru ile ilgili 20 Kasım 2018'de, 'Tutukluluğunun makul şüpheye dayanmadığı' ve 'Anayasa Mahkemesi tarafından başvuranın bireysel başvurusu ile ilgili yapılan incelemenin kısa sürede tamamlanmadığı' yönündeki şikayetleri açısından bir ihlal olmadığı kararı aldığı hatırlatıldı.
'TÜRKİYE'NİN İTİRAZININ KABUL EDİLMESİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR'
Açıklamada, AİHM kararında yer alan "Başvuranın tutukluluğunun makul süreyi aşması nedeniyle serbest seçim hakkının ihlal edildiği" ve "Görünürün dışında gizli ve siyasi bir amaçla tutukluluğunun devam ettirildiği" yönünde ihlal kararı verildiği ve ifade edilerek, Bakanlığın bu kararlara karşı 18 Şubat 2019 tarihinde "Davanın AİHM Büyük Daire tarafından incelenmesi" talebiyle itiraz ettiği belirtildi.
Bu kararla birlikte davanın görülmesine yeniden başlanacak, Demirtaş ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümet taraflarına görüşleri yeniden sorulacak. AİHM tarafından belirlenecek bir tarihte bu dava ile ilgili Strazburg'ta duruşma yapılacak ve yeni bir karar verilecek.
ADALET BAKANLIĞI İTİRAZINDA NE DENMİŞTİ?
Ayrıca kararın, AİHM'in benzer nitelikteki önceki kararları ile çelişkili olduğu savunulmuştu.