Ankara Garı önünde 10 Ekim 2015'te 100 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırısına ilişkin 36 sanıklı davada verilen hükmün gerekçesi açıklandı.
Dava konusu saldırının planlayıcısı olan ve kovuşturma aşamasında ölü olarak ele geçirilen Yunus Durmaz'dan elde edilen dijital materyallerde, Durmaz'ın birçok eylem planladığı, istihbarat çalışması yaptığı, bu eylemlere ilişkin Suriye'deki örgüt yönetiminden onay, eylemci, silah, patlayıcı ve para istediği kaydedilen kararda, Durmaz'ın dijital malzemelerinde bulunan ve örgüt yöneticilerine yazdığı mesaj hatırlatıldı.
'DURMAZ ÖRGÜT YÖNETİMİNDEN ONAY İSTEDİ'
Gerekçeli kararda, Durmaz'ın 2 Ekim 2015'te oluşturduğu bir dokümanda mitingin zamanı, yeri, toplanma yerleri, amacı, mitingi düzenleyen gruplar hakkındaki bilgilerden sonra, şunlar yazdığı aktarıldı:
KAOS VE KARGAŞA HEDEFİ
Kararda, dokümanda açıklandığı üzere, eylemle esas amacın kaos ve kargaşa ortamı yaratmak, toplumun değişik kesimlerinin protesto eylemleri ile ülkenin istikrarsızlığa sürüklenmesi, halkta korku ve panik oluşturmak, değişik toplum kesimleri arasında ve bu kesimlerle devlet arasında çatışma ortamının yaratılması hedeflendiği ifade edildi.
'TÜM TOPLUM VE ANAYASAL DÜZEN HEDEF ALINDI'
10 Ekim 2015'te KESK, TMMOB, TTB, DİSK öncülüğünde birçok sivil toplum kuruluşu, dernek, federasyon ve siyasi partinin katılımıyla 'Savaşa İnat Barış Hemen Şimdi; Barış, Emek, Demokrasi' konulu mitinge toplumun değişik kesimlerinden, farklı etnik köken ve dini ve felsefi anlayışa sahip birçok kişinin katıldığı, söz konusu mitingin etnik, ırki, dini bir grubun veya görüşün organizasyonu olmadığı kaydedildi.
IŞİD silahlı terör örgütünün radikal selefi düşünceler doğrultusunda kendilerinden olmayan tüm toplum kesimlerini kafir ve düşman olarak gördüğü, bu nedenle terör saldırısı sonucu kimlerin zarar göreceğinin örgüt yönünden önemi olmadığı vurgulanan kararda; örgütün, toplumda korku, kaygı, panik ve öfke yaratarak kaos ve çatışma ortamı oluşturma amacıyla vahim nitelikteki terör saldırısını gerçekleştirdiğinin altı çizildi.
'RABBİM TC TAĞUTUNU ELİMİZLE HELAK ETSİN'
'ANAYASAL DÜZENİ DEĞİŞTİRMEYE TEŞEBBÜS'
Kararda, bu sebeple gerçekleştirilen eylemin 'anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs' suçunu oluşturduğu, TCK'nin 77. maddesindeki 'insanlığa karşı suç'un yasal unsurlarının ise gerçekleşmediği ifade edildi.