‘YAPAY ZEKA HAYATLARI KOLAYLAŞTIRIYOR'
UiPath insanların parmakları ve gözleriyle yaptığı işleri robotlara bırakmalarını sağlıyor. Biz bir platform sunuyoruz. Tüm dünya değişiyor, yapay zeka cep telefonu ve internetin yaptığı gibi değişikliklere neden oluyor. Herkes pozisyonunu almak zorunda. Bu gelişim sürecinde büyük şirketler yapay zeka servisleri sunmaya başladı. Bir şirket araba hasar sigorta hizmeti sunuyor. Artık izim böyle bir şirketi kurmamıza gerek yok çünkü yapılmışı var, bunu kullanacağız. Ya da kullandığımız tercüme servislerini yeniden kurmamıza gerek yok. Biz yapay zekada hem bunları kullanmalıyız hem de dünyadaki bilgisayarların kendi öğrenmeleri üstüne inşa edilen hizmetleri kullanmalıyız.
Çin'de bir mobil uygulama. Kullanıcılarına 1500 dolara kadar kredi sağlıyor. İşin en enteresan tarafı yüzde 3 batıkla veriyor. Bir banka için bu rakam inanılmaz bir rakam. Kredi başvurun bitinceye kadar cep telefonun markası ne, ekstra uygulaması var mı, pilin yüzdesi ne gibi 3 bin farklı parametreyi değerlendiriyor. Böylece kredi batığı yüzde 3'e kadar çekilmiş. Japonya'da bir başka şirket bütün satışçılarla anlaşmış. Önünüze bir resim düştüğünde resimdeki gömleğin mavi ve düğmeli olduğunu anlıyor. Sonra dönüp Türkiye'ye mavi düğmeli gömleklere talip var bunları üretin diyorlar. Böylece modayı takip etmiyor trendine yön veriyorlar.
İnsanları en farklı hale getiren şey insanların soru sorabilmeleri. Bilgisayarlar bunu yapamıyor. Bunu yapabilecekler mi? Evet ama 2050'de ancak yapabilir diye düşünüyorum. Avrupa Ekonomik Forumu bir rapor yayınladı: 2022 yılı itibarıyla 130 milyon tane yeni iş doğacak diyorlar. Ama bunun 70 milyonunu robotlar alacak ama geriye kalan 60 milyon işi insanlar yapmak zorunda olacak. Ama raporun altında bir uyarı var: Bütün şirketler kendi çalışanlarını tekrar tekrar eğitmeli diyorlar. Biz de üniversitelere mezunlarınızı geri çağırıp yeni çağa adapte edin diyoruz. Finlandiya, yüzde 1 kişi yapay zeka konusunda eğitim almak zorunda demiş. Bunu devlet destekliyor. İnsanlar yapay zeka konusunda olan biteni öğretip çevresindekilere anlatıyorlar.
Robotları şöyle düşünmek lazım: Şirkete birisi yeni gelir sizden de adaptasyonu konusunda ricacı olurlar. Robotlar aynen öyle. Yanınıza oturup öğrenmeleri lazım. Ondan sonra işleri üstümüzden almaya başlayacaklar. UiPath içinde işimiz çok enteresan. Çalışanlar bizim yaptığımızı anladıktan sonra her sorulana çözüm bulmaya başlıyorlar. Bir süre sonra şunun farkına varıyorlar: Hep tekrarlı işler yapıyorlar aslında. Sonra ekranda yaptıkları işleri kaydediyorlar. Bizim en önemli işimiz bilgisayar görüsü. İşinizi bitirince ekranda robotunuz hazırdır bundan sonra bu işler robotunuz tarafından yapılacaktır yazısı çıkıyor. Bir banka örneği: Bir çalışan ayda iki üç gününü verip rapor hazırlıyor. Onunla ürettiğimiz robotla 6 dakika seviyesine indi rapor hazırlaması. Bir diğer örnekte 4 saatli veri tarama işini iki saniyeye indirdi. Bir başka örnekte 70 kişilik bir iş ortamına 10 kişilik ekstra iş gücü vermeyi sağladık."