İslami araştırmalar uzmanı ve 'Benimle İslam hakkında konuş' grubunun kurucusu Kahina Bahloul'u takdim eden sunucu, 39 yaşındaki konuğunun Fransa'nın ilk kadın imamı olma ve kadın-erkek karışık cemaate cuma namazı kıldıran ilk kadın imam yolunda ilerlediğini belirtti.
Kahina Bahloul has set her sights on becoming #France first female #Imam as she moves forward with plans to construct an "inclusive" mosque in Paris https://t.co/z7BAfxrg0x
— Randa HABIB (@RandaHabib) 6 Şubat 2019
Cemaat üyelerinin cinsel eğilimlerinin kişisel tercihleri olduğunu, bu yüzden eşcinsellerin camide memnuniyetle karşılanacağını söyleyen Bahloul, tarihin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ve İslam'ın dinsel yorumlanmasında kadınların söz sahibi olmasının vaktinin geldiğini vurguladı.
Kahina Bahloul, Future Imam of First Mixed-Gender Paris Mosque: We Will Welcome Unveiled Women, Homosexuals pic.twitter.com/M8G8Bt15M1
— MEMRI (@MEMRIReports) 12 Şubat 2019
"Bugün İslam'ın temel sorunu, topluma ya kadın düşmanı ya da ataerkil bakan bir erkeğin bakış açısından görülmesi. 21. yüzyılda dini metinlere daha farklı yaklaşmalıyız" diyen Bahloul, "Müslüman kadınların seslerini duyurmaları, ibadethanelerde yerlerini almaları önemli" diye altını çizdi.
Kadın düşmanı Selefi retorikle ve diğer muhafazakar fraksiyonlarla ömrü boyunca mücadele ettiğini, ancak 13 Kasım 2015'te Paris'i vuran eşzamanlı cihatçı saldırıların ardından kendini imam olmaya zorunlu hissettiğini vurguladı:
"Saldırılar o kadar şoke ediciydi ki, kendime, Fransız Müslüman bir kadın olarak bir şey yapmalısın dedim."
Hala pek çok insanın özellikle dinde kadınların öncülüğüne, önderliğine tahammül edemediğini sözlerine ekledi.
Kadınlarla erkeklerin aynı mekanda eşzamanlı namaz kılmasının ama iki ayrı tarafta yer almasının öngörüldüğü caminin bir diğer sponsoru serbest gazeteci-felsefe profesörü Faker Korchane.
Projeye finansman sağlanması çalışmaları henüz başlangıç aşamasında. Buna rağmen yeni benzeri projeler için de hazırlık yapılıyor.
Örneğin Aydınlanmış İslam'ın Sesi örgütünün kurucularu Eva Janadin ile Anne-Sophie Monsinay da kapsayıcı cami kurmak için başvurdu. Simurg adınının konmasının planladığı camide namazda da kadınlarla erkeklerin tümüyle karışık bir biçimde yan yana oturmaları planlanıyor.