Eurosianet'in Özbekistan'da yayın yapan Daryo sitesine dayandırdığı haberine göre, BAE'li girişimciler Özbekistan'da kumarhane kompleksi kurmayı teklifinde bulundu.
A group of investors from the United Arab Emirates has reportedly proposed setting up a gambling complex on the dried-up shores of the Aral Sea in Uzbekistan https://t.co/cZgTxsFlUE
— Eurasianet (@EurasiaNet) February 8, 2019
Mirziyoyev şöyle dedi: "Bu meseleyle ilgili konuşmak kolay değil, ancak bu bizim için gerekli. Bütün dünyada, mesela Las Vegas'ta, devasa kumarhaneler var. Gerekli olması durumunda biz de Nukus'ta böyle tesislerin açılmasına izin veririz."
Karakalpakistan, Özbekistan'a bağlı, Aral Gölü kıyısında, büyük bölümü çorak topraklardan oluşan bir cumhuriyet.
KARİMOV ZAMANINDA ŞANS OYUNLARI VE OYUN MAKİNELERİ YASAKLANMIŞTI
Özbekistan'da kumarhane açma önerisi son derece sıradışı. O zamanki devlet başkanı İslam Karimov, Eylül 2007'de, şans oyunları ve oyun makinelerini yasaklamıştı.
Karakalpakistan'daki Muynak şehrinde kumarhaneler açma düşüncesi Aral Gölü'nün kurumasının neden olduğu ekonomik bir felaketle yıkıma uğramış olan bölgenin gücünü toplaması için bir şans olabilir.
KARAKALPAKİSTAN, ARAL GÖLÜ'NÜN KURUMASIYLA FELAKETE UĞRAMIŞTI
Aslında bir liman şehri olan Muynak'ta sular, Aral Gölü'nü besleyen nehirlerin suyunun aşırı kullanımı yüzünden gölün kurumasıyla birlikte 200 kilometre kadar çekildi. Şehrin nüfusu da 30 binden 11 bine kadar düştü.
Mirziyoyev iktidardaki ilk yıllarında Muynak'ı ekolojik turizm merkezine dönüştürmeyi planlıyordu. Özbekistan hükümeti, Şubat 2017'de bu bölgede bulunan girişimcilere uzun vadeli vergi muafiyeti tanıyan bir gelişme programı kabul etmişti. Ancak bölgedeki koşulların zorlu olması nedeniyle yüzünden pek az girişimci bu olanaklardan yararlandı.
KUMARHANE AÇMA DÜŞÜNCESİNE FARKLI TEPKİLER VAR
Karakalpakistanlı yazar Sagibay İbragimov ise, Muynak'ın bir Las Vegas olacağına ihtimal vermiyor: "Böyle uzak bir seyahate kim çıkar? Bu girişimin başarılı olacağına inanmıyorum."
İktisatçı Navruz Melibayev de, proje gerektiği gibi gerçekleşirse bölgenin çok uzaklardan bile ziyaretçi çekebileceğini düşünüyor: "Bu fikrin cazibesi, yeni restoranlar, oteller, kafelerin, iyi örgütlendiği takdirde Orta Asya'daki başka ülkelerden, diğer eski Sovyet ülkelerinden insanları, ayrıca Özbekistan'ın farklı bölgelerinden iç turistleri çekebilecek olmasında yatıyor."