KRALİYET DESTEKÇİSİ ORDUYA ŞOK
Prenses, kraliyetin geleneksel destekçisi ordunun cunta liderine doğrudan rakip oldu. Zira 2014'te askeri darbeyi düzenleyen genelkurmay başkanı, sonrasında cunta lideri Prayut Chan-o-cha da huzur ve düzenin korunması gerekçesiyle seçimlerde başbakan adayı olarak yarışacağını açıkladı.
9:20am Junta leader Prayut Chan-ocha accepts PM candidacy nomination by Palang Pracharath Party. #ThaiElection2019 now begins. https://t.co/QxiyYi9vSh
— Kaewmala (@Thai_Talk) 8 Şubat 2019
Üstüne üstlük prensesi aday yapan Thai Raksa Chart Partisi, ordunun baş düşmanı olduğu, 2006'da darbeyle devirdiği sürgündeki eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın müttefiki.
AYNI ZAMANDA FİLM YILDIZI
BİR ANDA FAVORİ PARTİ OLUVERDİ
Chulalongkorn Üniversitesi Güvenlik ve Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü Direktörü Thitinan Pongsudhirak, son gelişmeyi, 'daha önce eşi benzeri görülmemiş şekilde ülkeyi temelinden sallayan siyasi deprem' olarak niteledi.
Daha önce adı geçmeyen Thai Raksa Chart Partisi'nin bundan böyle spot ışıklarının altında olacağını belirten Thitinan, "Artık seçimin favori partisi haline geldiler" dedi.
Shock move. If the elder sister to the Thai king stands as PM candidate for pro Thaksin party, I can’t really see how Prayuth Chan-ocha can oppose her. Will tip the scales in favour of the red shirt opposition even with a constitution stacked against them. https://t.co/ntRXkLBqGM
— Hervé Lemahieu (@HerveLemahieu) 8 Şubat 2019
SON SÖZ SEÇİM KOMİSYONU'NUN
Prensesin adaylık teklifini kabul etmesinden derinden onur duyduklarını açıklayan Thai Raksa Chart Partisi, "Ubolratana, kaygılı bir yurttaş olarak Tayland halkını yoksulluktan kurtarma mücadelesinde yer almak istiyor" açıklamasını yaptı.
ORDU YANLISI PARTİDEN PRENSESİN ADAYLIĞININ REDDEDİLMESİ ÇAĞRISI
Ordu yanlısı, cunta liderinin başbakanlığını destekleyen Prachachon Patiroob Partisi ise siyasi partilerin kampanyalarında monarşiyi kullanmalarını yasaklayan yasanın ihlal edildiği iddiasıyia Ubolratana'nın adaylığına itiraz etti.
PRENSES: SIRADAN BİR YURTTAŞIM, ADAYLIK EN DOĞAL HAKKIM
Seçimlerde aday olmasının Tayland'ın gündemine bomba gibi düşmesi üzerine Prenses Ubolratana da Instagram hesabınan bir açıklama yaptı:
"Kraliyet ünvanlarımdan feragat ettim ve sade bir vatandaş olarak yaşıyorum."
Yurttaşların genelde 'biraz tuhaf' gözüyle baktığı Kral Maha Vajiralongkorn'un ablasının başbakan adaylığına onay verip vermediği bilinmiyor.
'LESE MAJESTE' YASASI KAPSAMINDA DEĞİL
Tayland'da 'lese majeste' olarak adlandırılan 'krala ihanet' yasası, kraliyet ailesine yönelik her tür eleştiriyi yasaklıyor. Yasaya göre, kraliyet ailesi mensubu herhangi birine hakarette ya da tehdit bulunanlar 15 yıla kadar hapisle cezalandırılıyor.
Ancak Ubolratana resmi ünvanları geri alındığından bu yasa kapsamında değil.
'CUNTA LİDERİNDEN DAHA MEŞRU'
Yine de Tayland'ın Naresuan Üniversitesi'nin Asya Toplumları Çalışmaları Koleji'nde ders veren Paul Chambers, "Kim kralın ablasına karşı kampanya yapmaya cüret edebilir. Prayut'a kesinlikle tehdit oluşturuyor, çünkü halkın gözünde cunta liderinden çok daha fazla meşruiyeti var" değerlendirmesini yaptı.