Kartal'nın Cevizli mahallesi, Bankalar caddesi, Sema sokakta bulunan 7 katlı bir bina çöktü. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis, sağlık ve itfaiye ekibi sevk edildi. İtfaiye ve sağlık ekipleri olay yerinde çalışmalarına başladı.
Cevizlide mahallemizde 6 katlı bina çöktü #Kartal pic.twitter.com/SL8QfVkARj
— Ahmet Aksu (@ahmetaksu_91) 6 февраля 2019 г.
7 katlı binada 24 daire ile zemin katta bir atölyenin çalıştığı öğrenildi. Binada patlama meydana geldiği ve çökmenin bunun sonucunda yaşandığı iddia edildi.
İstanbul Valiliği, Kartal'da binanın çökmesi sonucu 2 kişinin öldüğünü, 6 kişinin yaralı kurtarıldığını bildirdi.
İstanbul Valiliği Basın Açıklaması (Saat 20.00) pic.twitter.com/gNPVcPXCix
— Ali Yerlikaya (@yerlikayaali34) February 6, 2019
Bursa ve Sakarya'dan da kurtarma ekiplerinin de arama çalışmalarına katıldığı öğrenildi.
MUHTAR DİKİLİDAŞ: BİNA 40-50 YAŞINDAYDI
Cevizli Muhtarı Memiş Dikilidaş, binanın 40 yaşın üzerinde olduğuna dikkat çekerek, şu bilgileri verdi:
"Yıkılan binanın zemin katında bir tekstil atölyesi faaliyet gösteriyordu. Aktif olan atölyede 20 kişi zaman zaman çalışıyordu. Apartmanda 24 mesken bulunuyor. Daha önce mahallemizde herhangi bir sebeple bina çökmedi. Yıkılan bina 40-50 yaşında bir binaydı. Ancak şimdiye kadar herhangi bir sıkıntı olduğu bilgisi gelmedi. Yıkımın neden kaynaklandığını bilmiyorum."
İstanbul Kartal'da Cevizli Mahallesi Sema Sakak'taki 8 katlı bir bina çöktü, gorgu taniklari bina yikilmadan once cok buyuk bir patlama sesi duyduklarini soylediler.
— Dark Elements 🌎 (@Gerilim___) 6 февраля 2019 г.
Baska turlu 8 katli bir bina bu hale nasil gelebilir pic.twitter.com/RMcWsYr2wy
VALİ YERLİKAYA: KESİNTİSİZ ÇALIŞACAĞIZ
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya olay yerine gelerek açıklama yaptı. "Adrese dayalı nüfus sisteminde buranın 14 daire ve 43 vatandaşın kayıtlı olduğunu Kaymakamımız arz etti" bilgisini veren Yerlikaya, "Kartal Belediye Başkanı ve İmar Şube Müdürüyle de az önce görüştüm. Onlar bana belge de verdiler. Buranın 1992 yılından ruhsatlı olduğu, 5 katlıya ruhsat olduğunu ama daha sonra 3 kat kaçak yapıldığı ve iskansız olduğunu söylediler. Altında işletme ruhsatı olmayan bir atölye olduğunu söylüyorlar" dedi. Binanın 5 katının ruhsatlı, sonradan yapılan 3 katın kaçak olarak yapıldığını vurgulayan Yerlikaya, "Bu üzücü olay olur olmaz 3 dakika içerisinde arama kurtarma, itfaiye, ambulans ve AFAD ekiplerimiz olay yerine geldi. Yaralılara ulaşmaya çalışıyoruz. Komşularımızın arama kurtarma çalışmasının sessiz ortamda olması için bize yardımcı olması lazım. Bu alanın ambulansların ulaşması için gayret sarf etmeliler. Hemşehrilerimizden yardımcı olmalarını istiyoruz. polisimiz zabıtamıza zorluk çıkarmamalarını istiyoruz. 45 dakika sonra buraya aydınlatacağız ve arama kurtarma bitene kadar bu çalışmayı yapacağız. İnşallah sağlıklı şekilde vatandaşlarımızı enkazın altından çıkaracağız" dedi.
SOYLU İLE KURUM OLAY YERİNE GİTTİ
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla İçişleri Bakanı Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum'un enkaz alanına gittiği öğrenildi.
Soylu bölgedeki incelemelerinin ardından "Arama kurtarma ekipleri gereken müdahaleyi yapıyor. Adım atmamız gereken adımları atmaya çalışacağız. Şu andaki tek gayretimiz ve gayemiz göçük altındaki vatandaşlarımızı inşallah salimen çıkarabilmektir" şeklinde konuştu.
Bakan Kurum ise "Emniyet amacıyla iki binayı boşalttık. Önceliğimiz vatandaşlarımızı göçük altından çıkarmak" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla İçişleri Bakanı Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, çöken binanın bulunduğu Kartal'a gidiyor.
— AA Canlı (@AACanli) 6 Şubat 2019
'4 VATANDAŞIMIZLA TEMAS KURULMUŞ'
Ayrıca, TBMM Başkanı ve AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Kartal'da çöken binanın olduğu bölgeye gelerek incelemelerde bulundu.
Yıldırım olay yerinde yaptığı açıklamada "Şu ana kadar 6 vatandaşımız yaralı olarak kurtarılmış, hastanelerde tedavi ediliyor. Durumları iyi. İki vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumda. 4 vatandaşımızla temas kurulmuş ve onların sağ salim çıkarılması için arkadaşlarımız olağanüstü bir gayret içerisindeler.Muhtemel ki bitişik bina da bu çökme esnasında zarar görmüş olabilir, tedbiren oradaki vatandaşlarımız boşaltılıp daha emniyetli bir yere getirilmiş durumda" dedi.
KAZAYLA İLGİLİ YAYIN YASAĞI GELDİ
Öte yandan, İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hakimliği tarafından, Kartal'da binanın çökmesiyle ilgili yayın yasağı kararı verdi.
İstanbul Anadolu Sulh Ceza Hakimliği, Kartal'da binanın çökmesiyle ilgili yayın yasağı kararı verdi.
— AA Canlı (@AACanli) 6 Şubat 2019
TMMOB: BİNALARDA ZEMİN-ETÜT ÇALIŞMALARI EKSİK
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 2'nci Başkanı Can Akın, "Binalarda zemin-etüt çalışmaları eksik. Bir yıl içerisindeki olaylara bakınca bu çökmelerin devamı gelecek gibi görünüyor" dedi.
Bina çökmelerinin belli başlı sebepleri olduğuna dikkat çeken TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi 2'nci Başkanı Can Akın, bina yaparken jeolojik konuma çok dikkat etmek gerektiğini dile getirdi. Akın, "Bina çökmelerinin nedenlerine baktığımızda zemin-etüt çalışmalarının eksik olması en başta geliyor. Üst yapı projeleri de bu eksik etütlerle hazırlanıyor. Ayrıca, zemine uygun bina da seçilemiyor" diye konuştu.
Binaları zemine uygun olarak yapmak gerektiğinin altını çizen Akın, "Zemin araştırmaları sonucunda hazırlanan raporları kullanarak proje hazırlamalıyız. Her zemin bina yapmaya uygun olmayabilir" ifadelerini kullandı.
Aşırı tasarrufların da binaları güvensiz duruma getirdiğini söyleyen Akın, "Örneğin kolon yapılırken kullanılacak demirler, bunların sayıları, kalınlıkları, hangi sınıf beton olacağı projelerde belirlenmiştir. Uygulama sırasında bunlara tamamıyla uyulması gerekiyor. Aşırı derecede tasarrufa yönelik davranılırsa, üst yapıda da zayıflama meydana geliyor ve ani ve aşırı yağışlarda da bina etkileniyor" diye konuştu.
Son bir yılda çok fazla yıkım yaşandığını söyleyen Can Akın, "Bunun devamı bu gidişle gelecek gibi gözüküyor. Belli ki binalarda değişen iklim koşullarına uygun olarak projelendirmelerde göz önüne alınmamış. Zemin çalışmalar eksik, yapı projeleri üretmekte eksik kalınmış ve üst yapı malzeme kullanımlarında tasarrufa çok gidilerek bu tip güvensiz yapılar oluşmuş" dedi.