Aksoy, 2018 yılının önemli gelişmelerinden birisinin Soçi'de Rusya ile imzalanan İdlib mutabakatının olduğunu belirterek, "Bu muhtırayla biz aslında büyük bir insani trajediyi önlemiş olduk, imzalamasaydık milyonların ülkemize göçü söz konusu olacaktı. Ülkemizden de tabi Avrupa ülkelerine. Bu muhtıra istisnasız uluslararası toplumun büyük takdirini kazandı" dedi.
'ÖNCELİKLİ OLAN SİYASİ ÇÖZÜM'
Aksoy, Astana mekanizmasının sahada sağladığı iyileşmeyi de Cenevre sürecine ilerletmeye odaklandıklarını ifade ederken, "Bu bağlamda anayasa komitesinin kurulması büyük önem taşıyor. Belirli bir aşamaya gelindi, en kısa sürede anayasa komitesinin kurulmasına çalışıyoruz" dedi.
'FIRAT'IN DOĞUSUNA GEÇİLMESİNDE KARARLIYIZ'
"Münbiç yol haritasının uygulanması ve Fırat'ın doğusuna bir an önce geçilmesinde kararlı olduğumuzu defalarca yineledik. Ulusal güvenliğimizde tehdit teşkil eden hiçbir duruma müsamaha göstermedik, göstermeyeceğiz."
'ÇEKİLME KARARINA KARŞI ABD GÜVENLİK BÜROKRASİSİNDE DİRENÇ VAR'
"Terörle mücadeledeki bu kararlı duruşumuz Başkan Trump'a Suriye'den çekilme kararını aldırdı. Ancak bu çekilme kararına karşı ABD güvenlik bürokrasisinde bir direnç olduğunu da gözlemliyoruz. Bu kararın uygulanmasında ülkelerimiz arasında yakın diyalog çok önemli aynı zaman da eşgüdüm de. Bu eşgüdümün ilk adımı olarak ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton ülkemizi ziyaret etti. Bolton'a DEAŞ'ın Suriye'deki kalıntılarını temizlemeye ve yerel sahiplenme çerçevesinde istikrarı sağlamaya hazır olduğumuzu ilettik."
'SÜREÇ PYD/YPG'NİN BÖLÜCÜ GÜNDEMİNE HİZMET ETMEMELİ'
'MÜMBİÇ'İN PYD/YPG'DEN TEMİZLENMESİ BİZİM İÇİN BİR ULUSAL GÜVENLİK MESELESİ'
"Mümbiç yol haritasının amacı belli; PYD/YPG Mümbiç'ten çekilecek, silahları Amerika tarafından toplanacak ve Mümbiç'i Mümbiç halkı yönetecek. Bolton'a yol haritasının uygulanma sürecinin hızlandırılarak tamamlanması gerektiğini ve bunun bir an önce yapılmasının büyük önem taşığını söyledik. Rejimin Mümbiç'e yönelik provokasyon girişimlerine ve PYD/YPG'nin rejimi Mümbiç'e sokma çabalarına kesinlikle izin verilmemeli, kimse durumdan vazife çıkarmaya kalkışmasın. Mümbiç'in PYD/YPG'den temizlenmesi bizim için bir ulusal güvenlik meselesidir. Mümbiç'teki terör saldırısı, Mümbiç yol haritasının tam olarak uygulanması ve bölgenin terör örgütlerinden temizlenmesi ihtiyacını bir kez daha ortaya çıkardı."
ABD'DE ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTISI
Sözcü Aksoy, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyetin 5 Şubat'ta Washington'ı ziyaret edeceğini ve burada çalışma grupları toplantısının yapılacağını kaydetti. Aksoy, "Üç tane çalışma grubumuz var; Suriye, konsolosluk ve PKK konusunda. Bu üç çalışma grubu da 5 Şubat'ta toplanacak. Suriye öncelikli konu, Mümbiç, İdlib ve diğer konulardaki gelişmeler de ele alınacak" dedi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun 6 Şubat’ta IŞİD ile mücadele koalisyonu dışişleri bakanları toplantısı için ABD’yi ziyaret edeceğini açıkladı. pic.twitter.com/HCAMDglQ8Y
— Gözde Ocak (@gozde__ocak) 18 Ocak 2019
'ABD İLE SORUNLU BİR YIL'
Aksoy, Ankara'ya gelen ABD'li senatör Lindsey Graham'ın da Suriye konusunda bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan ile görüşmeler yapmasının beklendiğini kaydetti.
'RUSYA İLE VERİMLİ BİR YIL GEÇİRDİK'
GÜVENLİ BÖLGE: ASKERİ VE SİVİL MAKAMLAR ARASINDAKİ GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Aksoy, Suriye'nin kuzeyinde gündeme gelen güvenli bölge konusunda, bunun yeni bir konu olmadığını belirterek, "Bu öneri özellikle mülteci akımının önlenmesi bağlamında tarafımızdan dile getiriliyordu ama maalesef o zaman kabul görmedi. ABD'nin teklif ettiği 20 millik güvenli bölge konusuna biz olumlu yaklaşıyoruz ama bu konuda uygulamanın nasıl olacağı, alanın nasıl şekilleneceği bu gibi konulardaki temaslar devam ediyor" dedi.
'RUS ORTAKLARIMIZLA DA GÖRÜŞMELERİMİZ DEVAM EDECEK'
Aksoy, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un güvenli bölge konusunda, "Bu bölgelerin Suriye hükümeti kontrolüne geçmesinin tek ve en iyi çözüm olduğunu düşünüyoruz" açıklamasının anımsatılması üzerine ise şunları kaydetti:
— Bizim ABD'nin güvenli bölge teklifine önerimiz olumludur. Bunun Suriye bağlamında önemli bir gelişme olacağına inanıyoruz ve destekliyoruz. Bu konuda Rus ortaklarımızla da görüşmelerimiz devam edecek. Sayın Cumhurbaşkanımız 23 Ocak tarihinde Rusya'ya bir ziyaret gerçekleştirecek ve Sayın Putin ile bu konuların da görüşülmesi ele alınıyor. Teknik görüşmeler de devam ediyor. Tabii bu bir süreç. Bu alanın nasıl oluşturulacağı modelleri ele alınmaya devam edecek.
'PATRİOT'LAR KONUSUNDA BİZİM DE BAZI KRİTERLERİMİZ VAR'
Patriot füze savunma sistemine ilişkin ABD'li heyetin ziyaretinin sorulması üzerine de Aksoy, Türkiye'nin hava ve füze sisteminde ciddi bir açığı bulunduğunu, bu çerçevede acil ihtiyacı karşılamak üzere Rusya'dan S-400'lerin satın alındığını belirterek, "O iş bitti, kapandı" dedi.
Patriot satın alma talebinin de devam ettiğini ve görüşmelerin bu çerçevede yapıldığını belirten Aksoy, "Patriot'lar konusunda bizim de bazı kriterlerimiz var, fiyatı, zamanlaması önemli. Herşeyden önemlisi teknoloji transferi ve ortak üretim. Bu görüşmeler devam edecek, ABD'li heyetler ülkemize gelmeye devam edecek" diye konuştu.
'S-400'LERLE İLGİLİ BİLGİ AKTARIMI KESİNLİKLE SÖZ KONUSU DEĞİL'
'PROVOKASYONLARIN İDLİB MUHTIRASINI AŞINDIRMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ'
Aksoy, soru üzerine İdlib muhtırasının geçen yıl Suriye bağlamındaki en önemli kazanımlardan biri olduğunu vurgulayarak, İdlib muhtırasıyla sağlanan ateşkesin kalıcı olması için büyük gayret gösterdiklerini ifade etti. Rejimin son dönemde bazı kışkırtıcı eylemlerinin gözlemlendiğini belirten Aksoy, "Amacı bu muhtırayı aşındırmak. Son günlerde HTŞ de ılımlı muhalifleri hedef almaya başladı. Biz provokasyonlara karşı gerekli önlemleri almaya devam ediyoruz. Bu provokasyonların da muhtırayı aşındırmasına izin vermeyeceğiz. Uluslararası toplumdan beklentimiz de bizim bu gayretlerimize destek olunması şeklindedir" diye konuştu.
BAKAN ÇAVUŞOĞLU 6 ŞUBAT'TA ABD'YE GİDİYOR
Sözcü Aksoy, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 6 Şubat'ta DEAŞ ile Mücadele Uluslararası Koalisyonu Bakanlar Toplatısı'na katılmak üzere ABD'yi ziyaret edeceğini de sözlerine ekledi.
Aksoy, Türkiye'nin Irak'ta Musul, Basra, Kerkük ve Necef başkonsolosluklarının bu yıl açılmasının planlandığı bilgisini de verdi.
TOPLANTIYA ÇAVUŞOĞLU SÜRPRİZİ
Öte yandan basın toplantısında bir ilk de yaşandı. Sözcü Aksoy'un soruları aldığı sırada Bakan Mevlüt Çavuşoğlu salona gelerek sürpriz yaptı. Çavuşoğlu espirili bir şekilde "Sözcümüz nasıl konuşuyor, merak ettim" diyerek kısa bir süre toplantıyı izledi. Çavuşoğlu'na Bakan Yardımcısı Sedat Önal da eşlik etti. Sözcü Aksoy'un "Sorunuz varsa Sayın Bakanımıza da sorabilirsiniz" demesi üzerine ise Çavuşoğlu, "Bizde sözcünün üstüne konuşulur mu" dedi. Toplantı daha sonra sona erdi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy’un 2018 yılı değerlendirme toplantısını bir süre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da izledi. Çavuşoğlu, toplantının sonuna doğru salona gelerek sürpriz yaptı. Çavuşoğlu, bir süre Aksoy’un açıklamalarını dinledi, soru almadı. pic.twitter.com/dnSUB514rS
— Gözde Ocak (@gozde__ocak) 18 Ocak 2019