Aslında onun bile mucidi Trump. Kendisi Kasım 2016 başkanlık seçimlerinin ardından Çin'i kınamak için attığı bir tweette 'emsalsiz' (unprecedented) bir eylem yazacağına her zamanki dil sürçmesiyle 'başkansız' (unpresidented) bir eylem diye tarihe not düşmüştü.
Hey @washingtonpost: Someone is passing out fake copies of the paper (top)? For comparison, a real issue of the Post below. pic.twitter.com/j7svhBDfJF
— Adrienne Shih👩🏻💻 (@adrienneshih) January 16, 2019
'Başkansız' manşetinin altındaki mesaj ise şüpheye yer bırakmayacak kadar açık:
"Trump'ın aceleyle Beyaz Saray'ı terk etmesiyle kriz sona erdi."
"Trump dönemi sona ererken dünya çapında kutlamalar patlak verdi."
"Karanlık dönemin sonlanmasıyla küresel çapta rahat bir nefes alındı."
Washington Post üslubunu tıpa tıp taklik eden sahte nüsha, 'Beyaz Saray'daki dört danışmana dayanarak, kadınların başını çektiği yoğun protestolar ve sivil itaatsizlik karşısında, Trump'ın sabaha karşı 0315'te kimseye haber vermeden Batı Kanadı'ndan çıktığını ve bir arabayla Beyaz Saray'dan ayrıldığını' kaydediyor.
Trump, geride tek bir mesaj bırakmış: Bir peçeteye aceleyle çiziktirdiği "Bütün suç sahtekar Hillary, Hfior ve yalan haber medyasının" diye…
Ancak ABD'yi rehin alan Rusofobiye teslim olan yalan habercilik, işi 'Trump'ın helikopterle Kırım'ın Yalta kentine kaçmış olabileceğini' duyurmaya kadar vardırıyor.
'1 MAYIS DEVRİMİ' İMASI
'The Yes Men' adındaki kar amacı gütmeyen bir gruba bağlı aktivistlerin Beyaz Saray yakınlarında elden dağıttığı sahte Washington Post'ta 1 Mayıs 2019 tarihi var.
"Trump Hastily Departs White House, Ending Crisis": We're in front of the White House handing out this special edition of the @washingtonpost #ByeBye45 #BringHimDown pic.twitter.com/Qwz6exTD1Y
— L.A. Kauffman (@LAKauffman) January 16, 2019
GERÇEK GAZETE ÖNCE UYARDI: BUNLAR POST ÜRÜNÜ DEĞİL
Grup, sahte nüshayı, my-washingtonpost.com/ ve democracyawakensinaction.org. adreslerinden de yayına soktu. Birçok kişiye de noreply@my-wahsingtonpost.com adresinden e-posta atarak ulaştı.
Washington Post hemen uyarı tweeti attı:
"DC merkezde The Washington Post'un sahte nüshaları dağıtılmaktadır. The Post’u taklit etmeye çalışan bir websitesi de saptadık. Bunlar Post ürünleri değildir. Olayı araştırıyoruz."
There are fake print editions of The Washington Post being distributed around downtown DC, and we are aware of a website attempting to mimic The Post’s. They are not Post products, and we are looking into this.
— Washington Post PR (@WashPostPR) January 16, 2019
Yalan haberi kaleme alanlardan Onnesha Roychoudhuri, "Bu gazetenin anlattığı hikaye, içinde bulunduğumuz gerçeklikten çok daha mantıklı. Hiçbir abartılı, zoraki yanı yok" dedi.
L.A. Kauffman da "Zaten emsalsiz boyutta protesto ve direnişe tanıklık ediyoruz. Şimdi kendimize sormamız lazım: Bundan sonra ne olacak? Bu gazete, bize demokrasimizi geri kazanmamıza yardım edecek bir taslak sunuyor" diye ekledi.
'CUMHURİYETÇİLERE ZULÜM'
Üstelik yalan haber, Beyaz Saray yetkililere ve Cumhuriyetçi Partili siyasilere sürekli tacizle hayatın dar getirilmesi gibi tartışmalı fanteziler de içeriyor.
'AYIRT ETMEK ZOR'
Twitter'da silah yanlısı kullanıcılardan biri, sahte nüshanın 'muhtemelen daha güvenilir' olduğunu söyleyerek Washington Post'a Trumpvari bir taş attı.
Probably more credible
— B L D (@BLDirks) January 16, 2019
Bir diğeri "Çoğu insan, sahte WaPo ile gerçek WaPo'yu birbirinden ayıramıyor" görüşündeydi.
Most people cannot tell the fake WaPo from the real WaPo.
— Eamonn Fitzgerald (@eamonn) January 16, 2019
SONRA GERÇEK GAZETE DE OYUNA KATILDI
Benzeri bir havaya bürünen gerçek Washington Post da oyuna katılmaya karar verdi. Sahte nüshadaki parasız eğitim, herkese garanti iş, herkese ücretsiz sağlık hizmeti gibi 64 ilerlemeci yasa (The Bundle) çıkarılmasına dair yazıyı beğenen Washington Post, yalan habere atıf yapan bir analizi "Bizde de olması lazımdı" diyerek yayımladığını Twitter hesabından duyurdu.
Today, activists passed out fake versions of The Post around D.C. The papers pointed to a fake website that included an article titled, simply, "A look at the 64 bills."
— The Washington Post (@washingtonpost) January 16, 2019
We figured such an article might as well exist on our actual site.
So… here ya go. https://t.co/edJq6Z8HbV