ABD İLE IŞİD ARASINDAKİ ‘DOLAYLI BAĞLANTI'
Peki, IŞİD tarafından üstlenilen bu saldırı ABD'nin Suriye'den çekilme kararında değişiklik oluşturur mu? ABD'nin kararındaki olası değişiklik, Suriye denklemini ne yönde değiştirir? ABD'nin Suriye'de kalması kimin, hangi grupların çıkarına hizmet eder? Sputnik'in bu sorularını Eski Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanı İsmail Hakkı Pekin, Vatan Partisi ve Vatan Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkan Yardımcısı Yunus Soner ve Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk yanıtladı.
IŞİD ABD ÇEKİLİRKEN NEDEN BÖYLE BİR SALDIRI YAPSIN?
TÜRKİYE, GÜVENLİ BÖLGE DIŞINDA DA IŞİD'LE MÜCADELEYE Mİ İTİLMEYE ÇALIŞILIYOR?
Söz konusu tarafların Türkiye'yi IŞİD'le daha kapsamlı bir müdahaleye itmeye çalışabileceğine de işaret eden Pekin "Bu saldırının arkasında, Türkiye'ye, güvenlikli bölgenin dışında da IŞİD'e müdahale etmesi için alan açmak olabilir. Arkadaki düşünce ‘Türkiye'ye böyle bir görev verelim, bu görevi de yapsın, biraz daha derinlere girsin, IŞİD'le mücadele etsin' şeklinde olabilir" diye konuştu.
‘ABD'NİN SURİYE'DEKİ BÜTÜN TERÖR ÖRGÜTLERİYLE BAĞI OLDUĞUNA ŞÜPHE YOK'
ABD'nin Suriye'den çekilmesine karşı olan kuvvetlerin bu saldırıyı kendi argümanları için kullanacaklarını söyleyen Vatan Partili Soner "Dolayısıyla bu güçler, Trump'tan kararını bir kez daha gözden geçirmesini isteyecekler ama başarılı olamayacaklar. Çünkü ABD'nin çekilme kararı, bölgesel ittifakın dayattığı ve yaşadığı krizin bir sonucu. ABD'nin Suriye'de kazanma ihtimali olmadığı için bu saldırının da ABD açısından işe yarar bir tarafı olmayacaktır" ifadelerini kullandı.
‘IŞİD ÖNCE SURİYE HÜKÜMETİNE KARŞI SONRA DA PYD'YE KARŞI GERİ ÇEKİLEREK KULLANILDI'
SURİYE DÜĞÜMÜ NASIL ÇÖZÜLÜR?
Peki, Suriye'de tam anlamıyla çözüme ulaşılmasının yolu ne? Vatan Partili Soner'e göre, Suriye'de çözüm, bölge ülkelerinin kararlı işbirliğinin sürmesinden geçiyor. Soner "Washington'ın içindeki güç mücadelesini çok takılmamız doğru değil. Sonuçta, Trump'ı Suriye'den çekilmeye iten en önemli faktörlerin başında Astana süreci geliyor. Biz, ABD askerlerinin coğrafyadan çekilmesini istiyorsak, ki bu konuda mutabakat var, o zaman kendi aramızdaki işbirliğini derinleştirmeliyiz" değerlendirmesinde bulundu.
Emekli Tuğgeneral Haldun Solmaztürk ise Suriye düğümünün çözümünde Türkiye'nin kilit rolü olduğuna işaret ediyor. Solmaztürk "Türk hükümeti, ABD ve Batı koalisyonu bölünmüş federe bir Suriye öngörüyor. Ancak Türkiye ve Türk hükümeti farklı bir siyaset izler; meşru hükümet, Rusya ve İran'la birlikte Suriye'nin bütünlüğünü ve üniter yapısının korumak üzerine bir siyaset geliştirirse ABD orada kalamaz. Kilit rol Türkiye'nin Batı'nın Suriye politikalarını desteklememesinde" dedi.
Washington'ın "güvenli bölge" planının Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik operasyonu engellemeyi amaçladığına işaret eden Solmaztürk "ABD'nin kafasında bu güvenli bölgenin Türkiye'nin kontrolüne bırakılması, Türk askerinin İdlib'te olduğu gibi girmesi, Türk istihbarat teşkilatının veya Türk polisinin buraya girmesi ya da Türkiye'nin Afrin, Cerablus'ta yaptığı gibi hastaneler kurması, üniversiteler, fakülteler açması gibi bir şey yok. ABD, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna müdahalesini engellemek için bir tampon bölge oluşturmak istiyor. Aslında ne Türk tarafından ne Amerika'da ne de Batı kampında bu konuyla ilgili bir kafa karışıklığı yok. Sanıyorum Ankara, seçimlere gidilen süreçte, olan biteni Türk halkına böyle anlatmayı tercih ediyor" diye ekledi.