00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
HABERLER
07:00
7 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
5 dk
DÜNYA HABERİ
11:07
13 dk
PARANIN HAREKETİ
11:21
16 dk
HABERLER
12:00
6 dk
HABER MASASI
13:30
35 dk
HABERLER
15:00
5 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
4 dk
HABERLER
19:00
5 dk
ARAMIZDAN AYRILANLAR
20:30
15 dk
HABERLER
07:00
5 dk
HABERLER
09:00
6 dk
HABERLER
11:00
4 dk
HABERLER
12:01
5 dk
YAPAY ZEKA GÜNLÜĞÜ
14:05
54 dk
HABERLER
16:00
5 dk
HABERLER
17:30
3 dk
HABERLER
19:00
14 dk
DünBugün
Geri dön
Adana107.4
Adana107.4
Ankara96.2
Antalya104.8
Bursa101.4
Çanakkale107.2
Diyarbakır89.6
Gaziantep104.3
Hatay106.1
İstanbul97.8
İzmir91.0
Kahramanmaraş92.3
Kayseri105.5
Kocaeli90.2
Konya88.6
Malatya106.0
Manisa101.0
Mardin92.2
Ordu99.6
Sakarya90.2
Samsun107.7
Sivas104.2
Şanlıurfa95.3
Trabzon102.4
Van88.0
Dünya haritası - Sputnik Türkiye
DÜNYA
Rusya, ABD, Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından son dakika haberleri, analizler ve özel dosyalar.

Antalya'dan 4 TL'ye yola çıkan domates, İstanbul'da mutfağa 14 TL'ye giriyor

© Fotoğraf : Pixabay/CouleurDomates
Domates - Sputnik Türkiye
Abone ol
Çarşı ve pazarlarda spekülatif fiyat artışları yaşanıyor. Antalya Kumluca’dan 4 TL’ye yola çıkan domates, mutfağa 14 liraya giriyor. Diğer meyve sebzelerde de manzara değişmiyor. Antalya’dan çıkan ürünler en az yüzde 200 zamlanmadan mutfağa ulaşmıyor.

Yeni Şafak'tan Fatih Özer'in haberine göre, Antalya'da çiftçilerin ortalama 3.5 TL'ye sattığı domates üretici halinden 4 TL'ye yola çıkıyor. Aynı şekilde üretici halinde alınan ve yüzde 10'u geçmeyen komisyon dahil salatalık 5.70 TL, fasulye 7 TL'den büyük şehirlere doğru yola çıkıyor. Fiyat artışları da bu 700 kilometrelik yolculukla birlikte başlıyor.

Buğday - Sputnik Türkiye
EKONOMİ
TMO'ya buğday, arpa, mısır, pirinç ve kuru baklagil için ithalat yetkisi
Kumluca'dan ürünleri alan tüccar-komisyoncular ve zincir marketler İstanbul'da fahiş karlarla satışa sunuyor. Kaliteli domates İstanbul gibi büyükşehirlerdeki halde 10 TL, market ve pazarlarda ise 13 ile 15 lira arasında satılıyor. Üreticinin 5.70 TL'ye sattığı salatalık, İstanbul Sebze Hali'nde 8 TL, markette ise 14 TL'ye satılıyor. Yine üreticiden 7 TL'ye alınan fasulye İstanbul Sebze Hali'nde 14 TL'ye mutfağa ise 18 TL'ye giriyor. Diğer sebzelerde de manzara değişmiyor. Antalya'dan çıkan sebzeler en az yüzde 200 zam yemeden mutfağa ulaşmıyor.

ÜRETİCİYE KİLO BAŞI 80 KURUŞ KALIYOR

Kumluca ilçesinde serada domates üretimi yapan çiftçi Hidayet Gökçe, fidan aşamasından hasada kadar 90 günlük bir üretim süresi olduğunu ifade etti. Gökçe tüketici kadar üreticinin de mağdur olduğunu belirterek şunları kaydetti:

"Tüm maliyetler hesaplandığında domatesin kilosu üreticiye 3 TL'ye mal edilir. Çiftçi topladığı ürünü, üretici haline belirlenen fiyat aralığına göre satar. Son fiyat listesinde domatesin kilosu 3,80 TL olarak belirlendi. Bu demek oluyor ki 3 aylık emeğin ardından üreticiye 80 kuruş kalmıştır. Vatandaşlar sebzenin üretici hallerinden pahalıya çıktığını sanıyor. Burada iki tip hal vardır. Birincisi üretici hali, ikincisi ise tüketici hali. Üretici halleri belirlenen fiyatlarda çiftçiden ürünü alır. Üzerine hiçbir zam yapmadan, malı alıcıya satar. Asıl zam oranları da bundan sonra olur. Ürünler tüketici hallerinde büyük zam görür. Büyük marketler de aynı şekilde çalışır. Bugün markette domates 12 liraya satılıyor ama o ürünü buradan 4 liraya alıyor."

 

Haber akışı
0
Tartışmaya katılmak için
giriş yapın ya da kayıt olun
loader
Sohbetler
Заголовок открываемого материала