Trump'ın geri çekilme açıklamasını ‘dış politika zaferi' olarak gören ve koordinasyon halinde ‘IŞİD'la mücadeleyi' ABD'den devralmayı hesaplayan Türk hükümetindeki son durumu, Hürriyet Daily News gazetesi Ankara temsilcisi ve yazarı Serkan Demirtaş ile konuştuk:
‘TÜRKİYE'NİN YENİ BİR CEPHE AÇMASINI KİMSE İSTEMİYOR'
"Amerikan Başkanı'nın bu kararını açıkladığı tarih 19 Aralık idi. Şimdi 7 Ocak'tayız. Aşağı yukarı 20 günlük bir süreçten bahsediyoruz. Açıklandığı tarihlerdeki iyimser havayla şimdiki biraz daha kararmış hava, birbirinin 180 derce tersi bir durum. 19 Aralık günü yapılan açıklamalar ve ardından gelen onu destekleyici Amerikan bilgilendirmelerinde 30 güne kadar çekilmenin olabileceği, çok süratli bir çekilme, hemen ardından Türkiye'nin IŞİD'i yok etmeye dönük operasyonu üstleneceği yer aldı. Sadece ayın görünen yüzünü biz ilk birkaç gün iyimser bir havada konuştuk. Ama ayın karanlık yüzüne geçmiş durumdayız. Orada gerçekten yanıtlanması gereken soru adedi dörde beşe katlanmış durumda. 19 Aralık'tan sonra birkaç telefon görüşmesi daha oldu, başkan düzeyinde, dışişleri bakanı düzeyinde. Fakat sadece Türk tarafı görüşmedi Amerikalılarla. Neredeyse hem Avrupalılar hem Ortadoğu ülkeleri Amerikan Başkanı'na yetkililerine çekilmeyle ilgili itirazlarını, kaygılarını çok üst düzeyde ilettiler. Bu çekilme olacak. Ama bunun ani şekilde yapılması bir IŞİD tehdidini güçlü bir şekilde hem bölgede hem Avrupa'da Batı'da ortaya koyabilecek bir tavır geliştirebilirdi. Türkiye'nin faaliyetleri ile de ilgili askeri operasyon çağrılarını yaptığı bir dönemde geldi bütün bu olaylar. Türkiye'nin de yeni bir cephe açmasını kimse istemiyor açıkçası. Ne Ruslar istiyor, ne Amerikalılar istiyor, ne Avrupalılar istiyor… Hatta Ortadoğu'daki güçlü ülkeler bile istemiyorlar. ‘Kürt kartını' dikkatlere getirerek Amerikan tarafını çekilme ile ilgili biraz da ağırdan alın ve Kürtleri orada muhafaza edin koruyun diyorlar. Amerika içerisinde de çok ciddi tepkiler yarattı Savunma Bakanı istifa etti, Senato'da Cumhuriyetçi senatörler bile ayaklandı. Bu artan iç ve dış baskılar neticesinde Amerika Birleşik Devleti Başkanı, Suriye'den çekilme projesini daha başka bir şekle oturttu."
‘YPG MESELESİNİN KATİ BİR ŞEKİLDE ÇÖZÜLMESİ LAZIM'
Çekilme konusunda gelinen noktanın Türkiye'nin pozisyonunu da değiştirdiğini belirten Demirtaş, ABD ile Türkiye arasındaki en önemli sorunun YPG meselesi olduğunu ve durumun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiğini düşünüyor. Demirtaş, ABD tarafının öncelikle ‘Suriyeli Kürtler' derken kimleri kast ettiğine açıklık getirmesi gerektiğini söyledi. Amerikalı üst düzey yetkililerin ‘Türkiye'nin Kürtleri katledeceği' yolundaki iddialarını anımsatan Demirtaş, bu bakış açısıyla yeniden 2015'te tartışmaların başladığı noktaya dönüleceğini şu sözlerle vurguladı:
‘TÜRKİYE ABD'NİN ÇEKİLMESİNİ PEK İSTEMİYORMUŞ SANKİ'
Demirtaş, Türkiye'nin ABD'nin çekilmesi süreciyle ilgili Washington'a yönelik lojistik ve hava desteğini de içeren geniş çaplı taleplerine yer veren WSJ gazetesi haberini anımsatırken, bu taleplerin Ankara'nın ABD'nin çekilmesini istemediği izlenimi yarattığına kaydetti. Demirtaş'a göre, taleplerin yerine getirilmesi geniş çaplı koordinasyonu ve YPG meselesinin kati şekilde çözümünü gerektiriyor:
‘ABD MENBİÇ KONUSUNDA HAZİRAN ANLAŞMASINI TAM OLARAK UYGULAMIŞ DEĞİL'
Ankara hükümetinin ABD ile Menbiç'te yerel idareler üzerinden tasarımlara onay veren yaklaşımını da değerlendiren Demirtaş, öncelikle Amerikan tarafının bu anlaşmayı tam olarak uygulamamış olduğuna dikkat çekti. Ankara'nın ‘en azından' resmi tutumunun Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliği olduğunu anımsatan Demirtaş, Menbiç için tasarlanan yerellik bile henüz hayata geçirilememişken bunun Fırat'ın doğusu için örnek teşkil etmesinin zorluğuna dikkat çekti:
‘TÜRKİYE'NİN FIRAT'IN DOĞUSUNDAKİ PLANLARI KÜRT-ARAP ETNİK FAY HATTINI YENİDEN HAYATA GEÇİREBİLİR'
Türkiye'nin Fırat'ın doğusundaki planları Demirtaş'a göre bir Kürt-Arap etnik fay hattını yeniden hayata geçirebilir:
‘EL-KAİDE İDLİB'TE OPERASYONU ÇAĞIRIYOR'
Diğer yandan Demirtaş'a göre İdlib'deki sorunlar da ‘ısınıyor'. Trump'ın çekilme açıklamasıyla birlikte bölgede cihatçı güçlerin pozisyonlarını tahkim ettiklerini anımsatan Demirtaş, "İdlib meselesi her an buzluktan indirilip tekrar karşımıza yeni bir Suriye operasyonu olarak gelebilir" vurgusu yaptı: