Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre İstanbul 3 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu önerilen projeyi bazı değişikliklerle kabul etti. Metro istasyonunu kullananlar ve istasyon çevresindekiler üstten cam bloklardan mezarları görebilecekler. İBB'den yapılan açıklamada, "Kazı alanında bulunan mezarlar ve buluntuların koruma kurulu kararı doğrultusunda açık hava müzesi şeklinde İstanbulluların beğenisine sunulacaktır" denildi.
2018'İN EN ÖNEMLİ KEŞİFLERİ ARASINA GİRMİŞTİ
İlk Tunç Çağı başlangıcına (MÖ 3500-3000) ait olduğu düşünülen mezarlar, İstanbul tarihi için yepyeni bilgiler sunuyor. Orta Asya step kültürünün Beşiktaş kıyılarına nasıl geldiği, Balkanlar üzerinden mi bu kültürün indiği yoksa Anadolu üstünden mi Balkanlara geçtiği üzerinde de yoğun bir çalışma sürüyor. Karbon-14 analizleri ve mezar iskeletleri üzerindeki DNA testleri bu tezleri daha da güçlü hale getirecek.
Beşiktaş'taki 5500 yıl öncesine ait mezarlıkta yürütülen kazı çalışmalarında, 25 numaralı kurgan mezarın içindeki yanmış kemiklerin arasında bulunan iki adet figürin ise, Arkeofili tarafından 2018 yılında Türkiye'nin en önemli 10 arkeolojik keşfi arasında gösterildi. Biri büyük diğeri daha küçük olan figürinler, ayak uçları birbirine değecek şekilde mezara yerleştirilmişti. Üzerlerinde kazıma bezeme bulunan figürinlerin, Anadolu'da ya da dünyada başka bir benzeri bilinmiyor.