Mahkemenin geçen ay kabul ettiği kanun 2019'un ilk gününde yürürlüğe girdi.
Biyolojik olarak kadın veya erkek olarak tanımına uymayan bireyler, cinsiyet olarak ‘farklı' kategorisini seçebilecek. Ancak, hermafrodit (iki cinse de ait genital organlar, üreme organları ve/veya farklı kromozomlara sahip insanları kapsayan biyolojik bir durum) bireyler, remi olarak 3. cinsiyet tercihinde bulunabilmek için doktor raporu almak durumunda.
Son yıllarda diğer bazı ülkeler de çift cinsiyetli bireylerin cinsiyetlerinin remi olarak tanınması adına benzer yasal düzenlemelerde bulunmuştu.
Öte yandan, Yeni Zelanda, Malta, Hindistan ve Kanada da çift cinsiyetleri bireylerin hukuk önünde karşılaştıkları sorunları gidermek adına benzer adımları atmıştı.
Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 1.7'si hem kadın hem de erkek cinsel özelliklerine sahip olarak doğuyor.
‘3. cinsiyet' uygulamasının cinsel kimlik veya cinsel yönelim tercihleriyle bir ilgisi bulunmadığı belirtiliyor.
Birçok çift cinsiyetli bireyin, cinsel özellikleri nedeniyle toplumsal damgalamayla, yasal ayrımcılık ya da kadın veya erkek cinsiyetlerin birini seçmeye zorlanmak ile yüzlemek zorunda kalıyor.
Bundesrat (Almanya Federal Meclisi), 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek olan yasa değişikliğini onayladı.
DOKTOR RAPORU ŞARTINA TEPKİ
Almanya'da 2013'e kadar erkek ve kadın cinsel özellikleriyle doğan insanların doğum belgesi boş bırakılamıyordu.
Bundan önce şüphe bulunuyorsa, yetkililer interseks bireylerin doğum belgelerinde cinsiyet hanesini erkek ya da kadın olarak işaretliyor ve daha sonra sıklıkla acılı ve uzun bir süreç gerektiren cinsiyet tayini ameliyatları yapılıyordu.