'SURİYELİLERİN YÜZDE 69'U YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR'
Sığınmacı ailelerinin ortalama borçlarının 2016 yılında 800, 2017'de 900 ve 2018'de de bin dolar olduğu aktarılan raporda, Lübnan topraklarındaki Suriyeli ailelerin yüzde 69'unun yoksulluk sınırının altında yaşadığı vurgulandı. Sığınmacıların engelli çocuklarının yüzde 80'inin de yoksulluk sınırının altında yaşayan ailelere mensup olduğu belirtilen raporda, BMMYK Lübnan Temsilcisi Mireille Girardi, "2018 yılında daha muhtaç ailelere yardım önceliği verilmesine rağmen Lübnan'daki Suriyeli sığınmacı ailelerin çoğunun durumu hala risklerle dolu" dedi.
'ÇOCUK GELİNLERİN ORANI YÜZDE 29'A ÇIKTI'
Suriyeli sığınmacı kız çocukları (15-19 yaşlarında) arasında evlilik oranının 2018 yılında yüzde 7 artışla yüzde 29'a yükseldiğine dikkat çekilen raporda, yoğun insani yardımlardan ötürü gıda güvenliği konusunda bir iyileşmenin söz konusu olduğu ancak hala Suriyeli ailelerin yüzde 34'ünün kaliteli ve sağlıklı gıdaya ulaşamadığı ifade edildi.
'DOĞUMLARIN YÜZDE 79'U KAYIT ALTINA ALINMIYOR'
Lübnan'daki Suriyeli sığınmacılar arasında 2018 yılında gerçekleşen doğumların yüzde 79'unun teknik olarak kayıt altına alınmadığına vurgu yapılan raporda, işlemlerin resmi olarak daha tamamlanmadığının altı çizildi. Suriyeli sığınmacılar yüzde 34'ünün Lübnan'da evsiz veya kalıcı olmayan bir yerde yaşadığı belirtilen raporda, bu oranın 2017 yılında yüzde 26 olduğuna işaret edildi. Lübnan'da resmi rakamlara göre yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli sığınmacının yaşadığı belirtilirken, Birleşmiş Milletler verilerine göre ise bu sayı 1 milyonun altında.