Ülkenin komisyondan ayrılması Japonya'nın 30 yıl aradan sonra gelecek yıl ticari balina avcılığına devam edeceği ve IWC tarafından koruma altına alınan balinaları avlayabileceği anlamına geliyor.
IWC'de olmasına rağmen bilimsel araştırma yapma gerekçesiyle balina avcılığı yapılan Japonya, bu yüzden sık sık eleştiriliyordu. Ancak komisyondan ayrılmasının ardından Japonya'nın 'bilimsel çalışma yapma' amacıyla balina avlayamasına izin verilmeyecek.
Avustralya hükümeti, Japonya'nın kararı karşısında 'fazlasıyla hayal kırıklığına uğradıklarını' belirtirken Avustralya'daki Uluslararası İnsan Toplumu Başkanı Nicola Beynon, "Ticari ve bilimsel amaçlı balina avcılığına kesinlikle karşıyız" dedi.
Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters ise "Balina avcılığı modası geçmiş ve gereksiz bir eylem. Japonya'nın kararını tekrar gözden geçirmesini umuyoruz" dedi.
Greenpeace'in Japonya yöneticisi ise ülkenin 'uluslararası hukuk sınırları dışında davrandığını' söyledi.
Japonya'da sahil kesiminde yaşayan toplulukların yüzyıllar boyunca balina avcılığı yaptığı ve İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ana et kaynağının balina olmasıyla tüketimin hızlandığı biliniyor.
Ülkedeki muhafazakar Liberal Demokrat Partisi'nin birçok üyesi balina avcılığının destekçisi. Üyeler balina avcılığının popüler olduğu bölgelerden daha fazla oy alıyor.
Tokyo, balina avcılığının Japonya geleneklerinin önemli bir parçası olduğunu savunuyor ve Suga, yeni düzenlemenin 'ülkenin zengin balina avcılığı kültürünü gelecek nesillere aktarmasına izin vereceğini' söylüyor.
Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen talepler üzerine, Uluslararası Balina Avcılığı Komisyonu (IWC), 1986'da yürürlüğe giren ticari balina avcılığı moratoryumunu kabul etmişti.