DW Türkçe'nin Alman Haber Ajansı'na (dpa) dayandırdığı haberine göre raporda, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki Afrin ile Azez, el Bab ve Cerablus bölgelerindeki askeri varlığı tam olarak incelendiğinde uluslararası hukuk açısından askeri işgal kriterlerini karşılamaktadır" ifadesi kullanıldı.
Bilimsel Hizmetler Dairesi'nin dokuz sayfalık raporu, Federal Meclis Sol Parti grubunun girişimi üzerine hazırlandı.
DAĞDELEN: HUKUKUN İHLALİ OLARAK DEĞERLENDİRMEMEK BİR SKANDALDIR
ALMAN HÜKÜMETİ, NET BİR AÇIKLAMA YAPMAMIŞTI
MART AYINDA AÇIKLANAN RAPOR: TÜRK HÜKÜMETİ SOMUT BİR KANIT SUNAMADI
Raporda, "Türk hükümetinin, meşru müdafaaya neden olacak kendisine yönelik silahlı bir saldırıya dair henüz somut bir kanıt sunamadığı" değerlendirmesine yer verilmişti.
Türkiye, Suriye'nin kuzeyindeki YPG'ye karşı başlattığı Zeytin Dalı Harekatı'na hukuki gerekçe olarak BM Şartı'nın 51. maddesinde düzenlenen meşru müdafaa hakkını göstermişti.
Federal Meclis Bilimsel Hizmetler Dairesi'nin hazırladığı raporlar, uzmanlık gerektiren konularda milletvekillerini bilgilendirmeyi amaçlıyor. Raporlar, Alman meclisinin görüşünü yansıtmıyor.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.