Trump'ın çekilme kararı ve Amerikan iç siyasetindeki tartışmaları ABD'de yaşayan Al Monitor yazarı Pınar Tremblay ile konuştu.
‘AMERİKAN HALKININ SURİYE'DEN ÇEKİLME KARARINA ÇOK ÜZÜLDÜĞÜNÜ DÜŞÜNMÜYORUM'
Pınar Tremblay'e göre ABD'de genelde bir başkan değiştiğinde mevcut bürokrasi de bu değişime uyum sağlamaya çalışırken Trump söz konusu olduğu için işler daha da karıştı. Trump'ın kampanyasında da Suriye'den çekilmekten söz ettiğini ve bugün ekibinden olan isimlerle karşıt saflara düştüğünü anımsatan Tremblay, ABD Başkanı'nın nihayet bunu yerine getirdiğini söyledi. Tremblay'a göre başta tepki olsa da ABD bürokrasisi karara ‘alışıyor':
‘TRUMP SİYASET BİLİMİ TEORİLERİNİ ALABORA ETTİ'
Tremblay, ABD kamuoyunun dış politikada Trump'ın adımlarını anlayamadığını belirtirken, yine de özellikle göçmen meselesinde kendisine verilen desteğe dikkat çekti. Trump'a her şeye rağmen sonuna kadar inanmış bir kitlenin bulunduğunu anlatan Tremblay'e göre eğer Trump söz verdiği gibi Meksika'ya duvar inşa ederse, Cumhuriyetçi Parti'den destekçilerini yeniden kendisine oy vermeye ikna eder. Tremblay, öngörmesi henüz erken olsa da Trump'ın tekrar seçilme şansı olduğunu düşünüyor:
‘ABD'DE TRUMP'IN ÇEKİLME KARARINI ALMA BİÇİMİ ELEŞTİRİLİYOR, ERDOĞAN'DAN ÇOK RUSYA KONUŞULUYOR'
Trump'ın Suriye'den çekilme kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon konuşması sırasında almış olması da ABD'de eleştiri konusu olurken, Tremblay, asıl meselenin Trump'ın ekibiyle koordinasyonun dışına çıkarak bunu yapmış olması olduğunu belirtti. Tremblay'e göre ABD'de ‘negatif' olan Erdoğan algısında çekilme kararının alış biçiminde oynadığı rol nedeniyle bir değişiklik yok ve daha ziyade ‘Rusya etkisi' konuşuluyor:
‘TÜRKİYE AMERİKA'NIN ÇEKİLMESİNİ İSTEMİYORDU'
Tremblay, Trump'ın çekilmeye dair davranışıyla Erdoğan'ı da şaşırttığı görüşünü dile getirirken, ABD'nin planlı bir çekilme politikası hazırlamamış olmasının sorunlara sebep olacağını da kaydetti:
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.