Yurt dışında aldığı üniversite eğitimi sebebiyle Rusçaya da hakim olan, Rus ve Türk çocuklarına masallar anlatan Dilara Duman, "Çocuklarla beraber olmak hep kendimi bulduğum alanlardı ve masal anlatmak, çocuğu hem âna getiren hem de beraber ilişkimizi güçlendiren bir durum oluyor. Şu an baktığımızda çocukların hepsi teknoloji, bilgisayar ile ilgili. Ama masal anlatmak onların hem bilinçaltına hem de bilinç üstüne etki ediyor. Empati duygusunu yükseltiyor" dedi.
HEM RUS HEM DE TÜRK KÜLTÜRÜNE AİT MASALLAR
Hem Rus hem de Türk kültürüne ait masallar anlatan Dilara Duman, "Ukrayna'da, dört yıl Rus dili ve edebiyatı üzerine dersler aldığım için hem Rus hem de Türk edebiyatından masallara hakimim. Özellikle kendi yazdığım masalları çocuklara anlattığım anlar, benim için zamanın da durduğu anlar" dedi.
‘BİZ TÜRK HALKI OLARAK MASALDAN KOPMUŞTUK, YENİ YENİ TEKRAR BAĞLANIYORUZ'
Rusya, Ukrayna, Kazakistan, Özbekistan, Gürcistan gibi Rusya'nın konuşulduğu bölgelere de sık sık giden Duman, şunları söyledi:
"Biz Türk halkı olarak masaldan kopmuştuk, yeni yeni tekrar bağlanıyoruz. Bu saydığım bölgelerde ise hiç kopma olmamış. Hala Rusya'da masal geceleri çok sık düzenlenir. Bizde masal gecesi denilince yetişkinler ‘Nasıl yani?' diyor. Orada masal gecesi denilince yetişkinler, ‘Hadi o zaman gidelim' diyor. Masal gecelerinde, geçmişte yaşanan efsaneleri anlatan bir anlatıcı oluyor ve masalı ritüelleştiriyoruz. Kahraman ne yapmış, korku karşısında nasıl tepki vermiş, biz olsak ne yapardık, durumu nasıl değiştirirdik, bunları anlatıyoruz."
‘SEVİYORSAK, GİDİP KONUŞALIM'
Dilara Duman, ‘Farkında Mısın Büyüyoruz' adlı kitabıyla okuyucularında farkındalık yaratmayı amaçlıyor: "Ateşi de hissedelim, güneşin de farkına varalım. Öfkeleniyor muyum, evet bunun da farkına varalım. Aşık mıyım onu da fark edelim. Bunu da doludizgin yaşayalım. Duyguyu bastırmadan, doğru, dengeli bir biçimde yaşamak gerekir. Aşkı bile bastırıyor insanlar. Seviyorsak, gidip konuşalım bence."