Toplamda denetim sırasında, Rusya'ya yollanmak üzere hazırlanan ürünlerin yüzde 23'ünü oluşturan 309 parti narenciye incelendi. Aralarından 46'sının yollanması engellendi. Neden olarak, içinde Akdeniz meyve sineği (Ceratitis capitata) gibi zararlı organizmaların tespit edilmesi gösterildi. İncelenenler içinde bozuk ürün oranı yüzde 13 olduğu kaydedildi.
Açıklamada, "Bu durum, Rosselhoznadzor'u endişe ediyor ve Türk yetkili kurumların Akdeniz meyve sineğine karşı etkili karantina önlemleri almadığını ve 2018'de bu zararlı böceğin ortaya çıkması koşullarında narenciyenin büyüme mevsiminde alınan koruma önlemlerinin eksik olduğunu gösteriyor. Ayrıca ihracatçılar tarafından yapılan kontrolün de eksik olduğu görülmüştür" dendi.
Rosselhoznadzor, Akdeniz meyve sineğini taşıyan narenciyenin üretildiği yerlerden Rusya'ya ihracatının yasaklanması konusunun inceleneceğini vurguladı.
Rus uzmanlar ayrıca paketleme istasyonlarının çevresindeki arazilerin durumundan memnun olmadığını kaydettiler. Bu arazilerde zararlı organizmaların gelişimi için elverişli koşulların oluştuğu vurgulandı.