'HEM ÇEKİLİP HEM DE SURİYE-IRAK SINIRINDAKİ ÜSSÜN İNŞAATINI TAMAMLIYORLAR'
Sultanov, "Amerikalılar askerlerini çekiyorlar, ama aynı zamanda Irak ile Suriye arasındaki sınırda kurdukları askeri üssün inşaatını da tamamlıyorlar. Yani Suriye'deki siyasi durum üzerindeki etkileri fiili olarak devam edecek" dedi.
'ABD KÜRTLERİ TAMAMEN YALNIZLIĞA TERKETMEYECEK'
ABD için Kürtlerle ilişkileri geliştirmenin bir diğer seçeneği de askeri yardımları azaltmanın karşılığında siyasi çözüm sürecinde daha aktif bir destek verebileceğine vurgu yapan uzman, "Washington, çalışmalarının önümüzdeki yıl başlaması planlanan anayasa komisyonunun kimlerden oluşacağı konusunda pozisyonunu daha aktif hale getirebilir" dedi.
ABD'nin askerlerini çekmekle kendini "bağımsız katılımcı" olarak konumlandırabileceğini ve kendi pozisyonuna yakın Suriye politik güçlerinin komisyondaki temsilinde daha ısrarcı olabileceğini kaydeden uzman, şunları söyledi: "Adalet ilkesi, Kürtler de dahil olmak üzere bütün güçlerin eşit temsilini ifade eder. ABD'nin Suriye Kürtleriyle ilgili argümanı şudur: sizlere askeri desteği keserek gitmek zorundayız, ancak sizin için siyasi desteğimiz artacaktır".
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.