'YOĞUN MÜZAKERELER ÇÖZÜMLE SONUÇLANDI'
Dombrovskis, "İtalya ile 2019 bütçesine yönelik son haftalarda gerçekleştirilen yoğun müzakereler çözümle sonuçlandı" ifadesini kullandı.
'ANLAŞMA, İTALYA İÇİN EDP'NİN SONA ERMESİ ANLAMINA GELİYOR'
İtalya'nın AB Komisyonu'na sunduğu yeni bütçesinin, birlik tarafından başlatılan bütçe disiplin sürecine son verdiğine dikkati çeken Dombrovskis, "Bugün sağlanan anlaşma mükemmel olmamakla birlikte söz konusu tedbirlerin tam olarak uygulanması koşuluyla Aşırı Açık Prosedürü'nü (EDP) sona erdiriyor" değerlendirmesinde bulundu
'AB UYGUN GÖRDÜĞÜ BÜTÇE AÇIĞI RAKAMINDAN DAHA YÜKSEK BİR RAKAM ÜZERİNDEN ANLAŞMA SAĞLADIK'
Öte yandan İtalya Başbakanı Guiseppe Conte, gün içerisinde AB Komisyonu ile İtalya arasında bütçe anlaşmasının sağlandığını duyurmuş ve daha büyük kesinti çağrılarına direndiğini ve kilit tedbirler aldığını söylemişti.
Conte İtalya Parlamentosu'nun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu'nda yaptığı açıklamada, "Sabırla yürüttüğümüz zorlu müzakerelerin sonucunda, Avrupa Birliği'nin uygun gördüğünden daha fazla bir bütçe açığı rakamına bağlı kalacağımız sürdürülebilinir bir bütçe denkliği anlaşmasına vardık" dedi.
AB İLE İTALYA ARASINDAKİ BÜTÇE AÇIĞI VE KAMU BORCU KRİZİ
İtalyan hükümetinin 15 Ekim'de AB Komisyonu'na gönderdiği bütçe taslağında, bütçe açığının 2020 yılında yüzde 2.1'e, 2021'de ise yüzde 1.8'e düşürüleceğini açıklamıştı. İtalya'nın bu bütçe planına, AB kurumları ve üye ülkelerden eleştiriler gelmişti.
AB kurallarına göre, üye ülkelerin bütçe açıklarının GSYH'lerinin yüzde 3'ü, kamu borçlarının da GSYH'lerinin yüzde 60'ının altında olması şartı aranıyor.
Bu sınırlar aşıldığında uygulanacak tedbirlerin bildirilmesi ve buna yönelik etkin mücadelenin yerine getirilmesi gerekiyor.
İtalya'nın kamu borcu, mevcut durumda GSYH'sinin yüzde 130'una denk geliyor.