Pakdemirli, tarımla ilgili verileri paylaşarak, "BM verilerine göre tarımsal hasılada Avrupa'da 1., dünyada 7.yiz. toprak kaynağı olarak da dünyada 17. sıradayız. Bunun anlamı ne biliyor musunuz? Biz kaynaklarımızı iyi değerlendiriyoruz" dedi.
‘DÜNYAYI DOYURAN, DÜNYANIN LİDERİ OLACAKTIR'
"Dünyayı doyuran, dünyanın lideri olacaktır" diyen Bekir Pakdemirli, ilerleyen yıllarda dünya çapında en büyük firmaların tarım sahasında faaliyet yürüten firmalar olacağını dile getirdi.
'TARIM YAPACAKSAK UFKA DA BAKACAĞIZ'
Pakdemirli'nin konuşmasında öne çıkan diğer noktalar şöyle:
— Tarım, savunma sanayinden daha önemli. MGK Genel Sekreteri'ne MGK'da sunum yapma isteğimi ilettim ve yakın zamanda bu gerçekleşecek.
— Bir ülke ithalat da ihracat da yapabilir. Tabii ki stratejik ürünlerin hepsini üretmemiz lazım ama şunu unutmayın: Türkiye 17 milyar dolar ihracatıyla, 12 milyar dolar ithalatıyla net tarımsal ihracat fazlası veren bir ülkedir. Net artıdadır.
‘TARLADAN SOFRAYA ULAŞANA KADAR FİYAT ÇOK PAHALILAŞIYOR’
— (Dövizle birlikte tarım sektöründeki maliyet artışları) Artan maliyetleri kontrol etmenin yollarına baktık. Yüzde 15 mümkün mertebe yemde, yüzde 15 gübrede indirimler yaptık. Buğday ve arpanın desteklerini 5 kuruştan 10 kuruşa çıkardık, gübre desteğini de 4 liradan 8 liraya çıkardık.
— (İthal hayvanlarda şarbon) Son defa bu şarbonla ilgili konuşuyor olacağım. Şarbon bir deri hastalığıdır, antibiyotikle geçer ve hayvanlardan insana bulaşabilir. Yakın bir zamanda Türkiye'de ölüm vakası olmamıştır. Bu hastalık, ithal hayvanlarla ithal edilen bir şey değildir. Şarbonu konuştuğunuz sürece yavrularınızın okullarından gereksiz yere menülerinden etler çıktı, gereksiz yere Türkiye'de et tüketimi düştü.
— (ABD'den süt ithali) Eleştirecek malzeme bulamıyorsanız lütfen bana gelin, ben size malzeme vereyim ama böyle hikaye şeylerle gelmeyin.
ORMAN YANGINLARINA MÜDAHALE SÜRESİNDE DÜNYADA BİRİNCİSİYİZ
— 1989 ile 2005 yılları arasında senelik 120 bin hektar arazi tarım alanından çıkarıldı, 2018 yılında bu rakam 17 bin 500 hektar.
— (GDO konusu)Avrupa'da 120 adet gen için onay verildi, Türkiye'nin onayladığı gen sayısı 35. Ürünler arasında sadece yem sektöründe mısır ve soyaya izin verdik.
— Saman ithali de abartılıyor. İthal edilen saman miktarı 9 bin ton.