May, hakkında güvenoylaması talep edilmesine yol açan Brexit anlaşmasındaki 'tedbir maddesi' konusunda muhataplarından yasal güvenceler alma ve milletvekillerinin kaygılarını giderme sözü de verdi.
İTİRAZ SÜREBİLİR
May'in, güvenoyu alsa bile hakkındaki güvensizlik oylarının 100'ü geçmesi halinde istifa edebileceği ifade ediliyordu.
İSTİFALARLA BAŞLAYAN ZORLU SÜREÇ
Başbakan May'in otoritesi, temmuz ayında açıkladığı yeni Brexit yaklaşımının ardından kabinesinde yaşanan istifalarla zayıfladı. İstifa eden 10 bakan arasında bir dışişleri bakanı, 2 Brexit bakanı ve bir çalışma bakanı da yer aldı.
May, geçen yıl kendi girişimiyle gidilen erken seçimde parlamentodaki tek başına iktidar çoğunluğunu kaybetmişti.
Bugünkü güvenoylamasında May’e karşı oy veren 117 milletvekilinin yanı sıra May’in azınlık hükümetine dışarından destek veren Kuzey İrlanda’nın sert Brexitçi Demokratik Birlik Partisinin de (DUP) anlaşmaya ret oyu vermesi bekleniyor.
ANLAŞMA KRİZİ, ANLAŞMASIZ AYRILIĞA NEDEN OLABİLİR
Brexit anlaşması krizinin sürmesi halinde ülkenin AB’den ayrılmasının gecikmesi veya iptali de gündeme gelebilir.
Bir diğer ihtimal de May’in AB’den anlaşmasız ayrılık kararı vermesi olabilir.
Ülkede AB üyeliği konusunda yeni bir referanduma gidilmesi için kampanya yürüten gruplar bulunuyor.
KRİZ GETİREN 'TEDBİR MADDESİ'
May'in Brexit anlaşması, içerdiği "tedbir maddesi" nedeniyle İngiltere'de hiçbir kesimi memnun etmemişti. Madde, AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti ile İngiltere'nin parçası olan Kuzey İrlanda arasında Brexit sonrasında fiziki sınır oluşmasını engellemeyi amaçlıyor.
'Tedbir maddesi'yle İngiltere'nin bütünü, belirsiz bir süre için AB ile Gümrük Birliği içinde kalacak. İngiltere'nin tek yanlı olarak çekilemeyeceği bu düzenleme içinde ülkenin bazı AB kurallarına da tabi olmayı sürdürmesi gerekiyor. 'Tedbir maddesinin' AB ile daha yakın bir ilişki içinde kalmasını öngördüğü Kuzey İrlanda ile İngiltere arasında mal dolaşımında ise 'düzenleyici kontroller' yapılması yer alıyor.
'MADDE, İNGİLTERE'Yİ AB'NİN PASİF PARÇASI HALİNE GETİRECEK'
Ilımlı Brexit yanlılarıyla AB'de kalma taraftarları ise anlaşmanın İngiltere'yi üye sıfatıyla yönetiminde söz sahibi olduğu AB'nin pasif parçası haline getireceği eleştirisini yöneltiyor.
May, anlaşmanın parlamentodan geçemeyeceğini öngörerek oylanmasını ertelemişti. May geçen hafta parlamentoda yapılan kritik oylamalarda parti içi muhalefetin muhalefet partileri ile hareket etmesi yüzünden yenilgiye uğramıştı.
May, dün Brexit konusunda muhalifleri tatmin edecek yeni tavizler almak ümidiyle bazı Avrupalı muhataplarıyla bir araya gelmişti.