Ekonomist Özlem Derici Şengül, 3. çeyrek büyümesine katkı sağlayan alt kalemleri, 4. çeyrek ve 2019 yılı beklentilerini RS FM'de değerlendirdi.
'YATIRIM TARAFINDA ZAYIF BİR RESİM VAR'
Yüzde 1.6 seviyesindeki büyümenin bir miktar beklentilerin altında kaldığını anımsatan Özlem Derici Şengül, zayıf büyümede iç talepteki düşüşün etkili olduğunu söyledi.
Şengül, yatırım tarafında ise karşımıza zayıf bir resim çıktığına dikkat çekti; bunun yılın son çeyreği ve 2019'un ilk yarısında daralmayı işaret ettiğini belirtti:
"Yatırımlar tarafı ileriye dönük beklentileri belirler. 3. çeyrekte burada yüzde 3'ün üzerinde bir daralma var. İnşaat, makine ve teçhizat yatırımları kalemlerinde de yüzde 8'in üzerinde zayıflık var. Maalesef bu hiç güzel bir resme işaret etmiyor. Öyle görünüyor ki 4. çeyrekte, 2019'un ilk ve ikinci çeyrek dönemlerinde bir daralma ile karşılaşacağız."
'KAMU HARCAMALARI SEÇİME KADAR KATKI SAĞLAYACAK'
Kamu harcamaları tarafında genişlemenin sürdüğünü belirten Şengül, Mart 2019'a yani yerel seçim öncesi döneme kadar kamuda harcama kalemlerinin yüksek seyretmesinin beklendiğini söyledi.
Şengül, personel ve kamu satın almalarıyla, kısa vadeli dönemde katkı sağlanacağını kaydetti.
‘MART 2019 SONRASI MALİ DİSİPLİNE DÖNÜLMELİ'
Mart 2019'un bütçe ve mali politikalar açısından kritik bir tarih olduğunu ifade eden Özlem Derici Şengül, yerel seçim sonrası yeniden mali disipline dönülmesinin önemine vurgu yaptı.
Enflasyon öncelikli bir dönemden geçildiğinin altını çizen Şengül, "Para politikasının yanı sıra maliye politikasının da desteklenmesi gerekiyor. Bu dönemde bir genişleme olacaktır ve bunun katkısını muhtemelen son ve 2019'un iki çeyreğinde göreceğiz. Umarım sonrasında mali disipline geri dönüş olur" diye konuştu.
‘DÖRDÜNCÜ ÇEYREKTE EKONOMİ YÜZDE 1'İN ÜZERİNDE DARALACAK'
2018 yılının son çeyreğinde daha kötü bir performans görüleceğini öngören Şengül, yüzde 1'in üzerinde bir daralma görüleceğini söyledi.
Şengül'e göre 2019'da ise ilk iki çeyrekte, baz etkisinin negatif katkısıyla, yüzde 3'ün üzerinde küçülme yaşanabilir. Son iki çeyrekte ise büyümenin pozitife dönmesi bekleniyor.