Konu hakkında Sputnik'e konuşan Rusya Yüksek Ekonomi Okulu Ulusal Araştırma Üniversitesi kıdemli öğretim üyesi ve Ortadoğu uzmanı Grigoriy Lukyanov, bu çerçevede ABD ile Türkiye arasındaki Menbiç konusundaki yol haritasına yönelik soruları yanıtladı.
Lukyanov "Bence bu girişimin başarısız olduğunu söylemek için henüz erken. Ben bu adımın ABD'nin, Türkiye'nin, NATO temasları üzerinden ve ikili sorumlulukları çerçevesinde müttefiklerine ilettiği istihbarat bilgilerine güvenmediğinin göstergesi olduğunu düşünüyorum" dedi.
Rus uzmana göre, Türkiye'nin kendi çıkarları ve Suriye ile ilgili görüşleri doğrultusunda hareket ederek, NATO ve ABD'ye karşı sorumluluklarından da vazgeçmeden; kısıtlı, gecikmeli, kendi yararına ya da başka şekilde yorumlanmış bilgi iletmesi de şaşırtıcı olmaz.
Lukyanov "Bu öncelikle Suriye'deki Kürt oluşumları ile Türk güçleri ve Türkiye yanlısı güçlerin eylemleriyle ilgili bir durum" dedi.
Lukyanov, Washington ile Ankara'nın Suriye'deki Kürtler konusundaki farklı görüşlerinin ABD'yi Türkiye'den bağımsız başka kanallar ile Kürtleri ABD politikasına uygun bir şekilde yerleştirme alternatifleri arayışına soktuğunu ifade etti.
Menbiç konusunda hiçbir anlaşmanın ikili ilişkilerde Kürt meselesine ilişkin kesin bir mutabakat sağlamadığını ve sağlamayacağını belirten Lukyanov, şöyle devam etti:
"Anlaşmalar ABD'nin Türkiye tarafından terörist olarak görülen Kürt oluşumlarla işbirliği yapmasına engel olmuyor. ABD periyodik olarak Kürt oluşumların Türkiye ile doğrudan çatışmasını önlemeye yönelik imkanlar buluyor. ABD ayrıca Suriye'nin kuzeyinde kendi koruması altında kurulan ve Şam'a karşı olan siyasi oluşumunu muhafaza etmeye ve statüsünü güçlendirmeye çalışıyor."
Çeviren: Tuğba Bolat