BUDİSTLER VE HIRİSTİYANLAR TEPKİLİ
Buna tepki olarak dini törenlerin ulusal bütçeden karşılanmasının anayasadaki din işleriyle devlet işlerinin ayrılığı ilkesini ihlal ettiği gerekçesiyle dava açıldı. Tokyo Bölge Mahkemesi'nde açılan davaya şimdiki halde 240 kişi ortak oldu. İçlerinde Budist keşişler ve Hıristiyan grupların temsilcileri de var.
2. Dünya Savaşı'nın Japon İmparatoru Hirohito'nun ölümü üzerine Akihito törenle tahta geçtiğinde de benzer davalar açılmıştı. Gelecek yılki törenlere ayrılan bütçe resmen açıklanmadı. Ama davacılardan olan Koiçi Şin, 28 yıl önce Akihito'nun törenlerine o dönemde 12.3 milyar yen, bugünün parasıyla 108 milyon dolar harcandığını hesapladı.
Bir eleştiri de beklenmedik bir isimden geldi. 58 yaşındaki Veliaht Prens Naruhito'nun 5 yaş küçük kardeşi Prens Akişino, kasım ayı sonunda düzenlediği basın toplantısında, törenin parçası olan Daijosai ritüalinin son derece dini bir doğası olduğu uyarısını yapıp ekledi:
30 YIL ÖNCE 1700 DAVALI VARDI
1989'da açılan davalara 1700 civarında kişi katılmıştı, yani kaydadeğer halk desteği vardı. Tüm başvurular reddedilse de bir üst mahkemeden "Bazı törenlerin din-devlet ayrılığı ilkesini ihlal ettiğine dair şüphe inkar edilemez" açıklaması gelmişti.
İMPARATORU SORGULAMA VESİLESİ
STRES TAZMİNATI DA İSTEDİLER
Davacılar ayrıca meselenin kendilerinde yarattığı stres yüzünden kişi başına 10.000 yen (90 dolar) tazminat da talep ediyor.
Naruhito'nun 1 Mayıs'ta tahta oturması sonrası biri ekimde, diğeri kasımda, iki büyük tören düzenlenmesi planlanıyor.