Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Venezüella Devlet Başkanı Maduro'nun huzurunda iki ülke arasında 10 anlaşma imzalandığını söyleyen Burıh, "Venezüella, ekonomide belirlenen hedeflere ulaşmak ve petrol ihracatına bağımlılıktan kurtulmak için müttefiklere ihtiyaç duyuyor. Türkiye'nin daha önce Venezuela için geleneksel bir ticari-ekonomik ortak olmamasına rağmen Venezüellalıların Çin, Rusya ve Türkiye ile ilişki kurma arzusu bu şekilde açıklanabilir" diye konuştu.
‘İKİ ÜLKENİN MADENCİLİK SEKTÖRÜNDE İŞBİRLİĞİ AMERİKAN YAPTIRIMLARINI BERTARAF ETMEYİ AMAÇLIYOR'
İmzalanan çok sayıda anlaşmanın Venezüella yönetiminin ilgi alanlarını açıkça ortaya koyduğunu belirten Burıh, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Venezüella hükümeti tarafından madencilik sektörünü geliştirmeye yönelik adımlar atılır atılmaz ABD, herhangi bir ülkenin Venezüella ile altın üretimi ve satışı konusunda işbirliği yapmasına anında yasak getirdi. Bu nedenle Türkiye ile
‘VENEZÜELLA-TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN GELECEĞİ UMUT VERİCİ'
Ankara'nın da yeni ortaklar üzerinden ticari-ekonomik ilişkilerini genişletmeyi istediği için Venezüella ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmeye devam edeceklerini söyleyen Burıh, şöyle konuştu:
"Venezüella Türkiye'nin şimdiye kadar fazla açılmadığı Latin Amerika pazarına açılan kapısı olacak. Ayrıca Venezüella Türkiye menşeili ürünler için büyük bir pazar. Ankara'nın diğer pek çok ülke gibi aktif bir biçimde altın satın aldığı da unutulmamalı, Venezüella'da bu yıl milyonlarca dolar değerinde 20 ton altın üretildi ve altının büyük bir kısmı Türkiye'ye ihraç edildi. Bu nedenle Venezüella-Türkiye arasındaki ilişkilerin geleceğini umut verici olarak değerlendiriyorum."
Çeviren: Erkan Kurtuluş