İçerisinde tek bir altın küpenin de bulunduğu 24 adet altın sikkenin, daha sonra geri çıkarılmak umudu ile birilerinden saklamak amacıyla gömüldüğü ancak gömen kişin bir daha oraya dönemediği tahmin ediliyor.
Arkeologlara, altın dolu kasenin sahibinin Haçlı Ordusu'nun 1101 yılında şehirde gerçekleştirdiği katliam sırasında ölmüş olabileceği üzerinde duruyor.
Altınların, Unesco tarafından Dünya Mirası Listesine alınması sonrası sit alanı ilan edilen liman bölgesinde gerçekleşen kazı ve koruma projesi sırasında bulunduğu aktarıldı.
11. Yüzyıl'a ait olduğu düşünülen altın paraların, Abbasi ile Fatımi İmparatorluğu döneminden kalma bir mahallede yer alan bir evin yanındaki kuyunun kenarındaki iki taşın arasında bulunduğu belirtildi.
İsrail Eski Eseler Kurumu'ndan bir arkeolog tarafından yapılan açıklamada, "Gümüş kasede bulunan altınlar, tarihin belki de en çarpıcı olaylarından biri olan, Haçlı Ordusu'nun kayserya'da yaptığı katliamın sessiz tanığı. Yazılı kaynaklara göre, 1100 ile 1118 yılları arasında Kudüs Kralı olan I. Boudouin'ın ordularının gerçekleştirdiği katliamda Kayserya halkının çoğunun yaşamını yitirmiş" ifadelerini kullandı.
'HAZİNENİN SAHİBİ ÖLDÜRÜLMÜŞ VEYA KÖLE OLARAK SATILMIŞ OLABİLİR'
Kazının direktörlerinden Dr. Peter Gendelman ve Muhammed Hatar, "Hazinenin sahibinin akıbeti hakkında mantıklı bir tahminde bulunmamız gerekirse, altınlarını gömen kişi ve ailesi katliam sırasında ölmüş ya da köle olarak satılmış olmalı bu nedenle de geri dönüp altınları alma fırsatı olamamış" yorumunda bulundular.
Son olarak keşfedilen altınların bulunduğu bölgenin yakınında, 1960 ve 1990 yıllında gerçekleştirilen kazılarda da altın ve gümüş mücevherler bulunmuştu.
Keşfedilen hazineler, İsrail'de Kudüs Müzesi'nde sergilenmekte.