Yunanistan'da laiklikle ilgili son tartışmalar ve Türk azınlığın boykot kampanyasını Yunanistan'da yaşayan gazeteci-yazar Evren Dede ile konuştuk.
‘DEVLET SADECE CEBİNİ DEĞİŞTİRİYOR AMA PARA YİNE DEVLETTEN'
Evren Dede'ye göre Yunanistan'da devlet ile kilise ayrımına dair laiklikle ilgili son tartışmalar yaklaşan seçimlerle alakalı. Yaklaşık 10 bin papazın devlet memuriyetinden çıkartılmasına karşılık meselenin özel bir kurum kurulması ve kaynağın yine devlet olmasıyla düzenleneceğine dikkat çeken Dede, buna rağmen ülkede kilisenin en zengin ve nüfuzlu kurum olmasının işleri zorlaştıracağına dikkat çekti:
‘LOZAN'A TABİİ OLMAYAN MEDRESE-İ HAYRİYE'
Evren Dede, Yunanistan'da alınan son kararla Batı Trakya'da 1455'ten bu yana eğitimi aralıksız sürdürmüş Türkiye'deki imam hatip liseleri ayarındaki ünlü Medrese-i Hayriye'de Türkçe derslerinin kaldırılması kararının ise yoğun tepki yarattığını aktardı. Bu kurumun geçmişte Kurtuluş Savaşı'nda Yunanlılarla saf tuttuğunu ve Lozan Anlaşması'ndaki azınlık statüsüne tabi olmadığını anlatan Dede, Yunan hükümetinin kararını mezunların Yunan üniversitelerine gidecek olması sebebine dayandırdığını kaydetti. Dede, tartışmaları şöyle aktardı:
‘MEDRESEDEN DİN DERSLERİNİ KALDIRDIĞINIZ ZAMAN, ZATEN BİR ANLAMI KALMIYOR MEDRESENİN'
Ailelerin çocuklarını medreseye din dersi almaları için götürdüklerini söyleyen Dede, ailelerin din derslerinin medreseden kaldırıldığı takdirde bir anlamının kalmayacağı görüşünde olduklarını dile getirdi. Dede, bugün Batı Trakya'da Kemalistler-İslamcılar diye bir ayrımın artık kalmadığını savundu: