'S-400'ÜN RUSYA İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİNE CİDDİ BİR ETKİSİ OLABİLİR'
Türkiye tarafından S-400 sistemlerinin satın alınması,ölçeğinin yanı sıra imzalanan sözleşme seviyesinin kendine has özelliklerinin de gelecekte iki ülke arasındaki işbirliğine ciddi etkileri olacağına vurgu yapan gazete, bunun, Rusya ile Türkiye arasında askeri alandaki ilk büyük anlaşma olduğunu ve S-400'ün sağladığı imkanlar sayesinde bu anlaşmanın, Türkiye'nin Batı ve Rusya silahlarını birleştirebilen ve gelecekte kendi ulusal hava savunma sisteminin kurulmasına giden yolu açtığını belirtti.
'RUSYA VE TÜRKİYE'NİN ASKERİ-TEKNİK İŞBİRLİĞİ-ÇİFT YÖNLÜ'
'TÜRKİYE İÇİN BEŞİNCİ NESİL UÇAKLARIN ÜRETİLMESİNDE İŞBİRLİĞİ'
S-400'lerin satın alınması nedeniyle Türk hava kuvvetleri için alınması öngörülen F-35'lerin zora girmesi dikkate alındığında, Su-35 savaş uçakları iyi bir alternatif olabilir. Büyük bir sözleşme (80-100 kadar uçak) yapıldığı taktirde, Türk sanayisine bu uçak ve motorlarının son montajı, teknik hizmeti ve onarımının yanı sıra, kademeli olarak bazı parçaların üretilmesi da dahil teknoloji transferinde, Ankara'yla işbirliği yapılabilir. Gelecekte Ankara'nın istemesi durumunda Rusya'da seri üretim için hazırlanan Su-57'i temelinde Türk Silahlı Kuvvetleri için beşinci nesil uçakların üretilmesinde işbirliğine gidilebilir. Bu uçak sadece F-35'lerin yerini almakla kalmayacak, aynı zamanda bazı parçaları dışarıdan da olsa, Türkiye'nin kendi uçağını üretme arzusuna da yanıt olabilir.
'HAVA SAVUNMA SİSTEMİ ORTAK ÜRETİMİ'
'TÜRK DENİZALTI FİLOSUNUN YENİLENMESİ'
Rusya, askeri deniz teknolojisi alanında da Türkiye'yle işbirliği yapabilir. Örneğin Türk denizaltı filosunun yenilenmesi sürecine girebilir. Özellikle de Almanya'nın Türk Deniz Kuvvetleri için 214 tipi denizaltıların yapımını sabote ettiği dikkate alınırsa Rusya ve Türkiye yeni nesil dizel denizaltının geliştirilmesi için ortak çalışmalar yapabilir. Ayrıca MilGem savaş gemilerinin iyileştirilmesi için Rus silahlar kullanılabilir.
‘RUSYA, BAZI TÜRK ÜRÜNLERİNE İLGİ DUYABİLİR'
Diğer yandan Rusya'nın da Türk savunma sanayisinin geliştirdiği bazı ürünlere ilgi duyabileceği ifade eden İzvesiya, insansız hava araçları (İHA) alanına işaret ederek Türkiye'nin saldırı amaçlı dahil İHA üretiminde büyük deneyime sahip olduğunu vurguladı.
Rusya'nın askeri deniz alanında da üstün özelliklere sahip Türk botlara ilgi gösterebileceği belirtilirken Türkiye'nin çok işlevli çıkarma gemisi yapımında da deneyimli olduğu kaydedildi. Rus sanayi ve deniz kuvvetleri, bu tür deniz araçlarının Türk şirketlerinin katılımıyla Rusya'da üretimine ilgi duyabilir.
‘RUSYA, TÜRKİYE'Yİ ALICI OLARAK DEĞİL PARTNER OLARAK ALGILAMALI'
Rusya Strateji ve Teknoloji Analizi Merkezi Direktör Yardımcısı Konstantin Makiyenko, Türkiye ve Rusya'nın askeri alanındaki işbirliğinin güçlendirilmesiyle ilgili şu değerlendirmede bulundu:
"Eğer teknik yönünden bahsedecek olursak Türkiye'yi bir müşteri, bir alıcı gözüyle değil, potansiyel partner olarak bakmalıyız. Türkiye birçok alanda bizim çok da gerimizde değil. Bu durum, birbirimizin tasarımlarını tamamlama fırsatını veriyor. Elbette, Türkiye'den alabileceğimiz şeyler var ve bu fırsattan yararlanmamız gerekir".
Ankara ve Moskova'nın enerji işbirliği alanındaki ortak çıkarların, politikada çözülemeyecek sorunların olmadığı da dikkate alınarak, iki ülke arasındaki bağların derinleştirilmesi için temel oluşturabileceğini kaydeden uzman, "Dünyanın değişim eşiğinde olduğu çoktandır dile getiriliyor. Bu değişim neden kendini bu şekilde göstermesin?" dedi.