Sputnik'e konuşan Yermakov, "Onların (ABD'nin) nihayetinde dünyadaki gerçek durumla ilgili değerlendirmeyi makul bir yaklaşımla yapacaklarını kabul ediyoruz. Ancak doğal olarak bizde her yönde gelişmelerle ilgili çözümlerimiz hazır. Şimdi tüm bunları ayrıntılı bir şekilde anlatan (Rusya Dışişleri Bakanı) Sergey Lavrov'u dinlemek istemeyenler, ileride (Rusya Savunma Bakanı) Sergey Şoygu'nun açıklamalarını dinlemek durumunda olacaklar" ifadelerini kullandı.
8 Aralık 1987'de Washington'da SSCB lideri Mihail Gorbaçov ve ABD'nin dönem Başkanı Ronald Reagan'ın imzaladığı anlaşma kapsamında SSCB ve ABD, 500-1000 kilometre ve 1000-5.500 kilometre menzilli füze ve fırlatıcılarını imha etmeyi, ayrıca ileride de bu tür füzeleri üretmemeyi, test etmemeyi ve konuşlandırmamayı taahhüt etmişti. Anlaşma çerçevesinde 1991 ortalarına kadar 2692 füze imha edilmişti.
ABD Başkanı Donald Trump, Washington'un 1987'de Sovyetler Birliği ile imzalanan INF'den çekileceğini açıklamıştı. Fox News televizyonuna konuşan Trump, Washington'un anlaşmadan çekilme kararının, Rusya'nın anlaşma kapsamındaki şartları yerine getirmemesinden kaynaklandığını ileri sürmüştü.
Rusya lideri Vladimir Putin ise, Washington'un Avrupa'ya yeni füzeler göndermesi durumunda Moskova'nın bu adıma aynı şekilde yanıt vermek zorunda kalacağını belirtmişti.