Russia Today (RT), Türk Akımı'nın ikinci kolunun kendi topraklarından geçmesini isteyen Yunanistan ve Bulgaristan'ın şansını değerlendirdi.
Bulgaristan'ın Türk Akımı için tüm gerekli altyapıya sahip olduğunu açıkladığını ve bu nedenle Yunanistan'ın çaba sarf etmesi gerektiğini kaydeden RT, hattın Yunanistan veya Bulgaristan'a uzanabilmesi için AB yönetiminin ve Avrupa Komisyonu'nun onayının alınmasının şart olduğunu vurguladı.
RT'ye konuşan Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Aleksey Grivaç'a göre Avrupa Komisyonu, şu an itibarıyla hatta karşı tuhaf bir tutum izliyor ve hattı görmezden geliyor.
Grivaç, "Bulgarlar ve Yunanlar, Brüksel'de lobi faaliyetleri yürütüyor ancak henüz bir sonuç yok. Muhtemelen bu durum, Rus gazı AB sınırlarına yaklaştığında değişecek. Üçüncü Enerji Paketi normlarına göre pazarda talep ve tedarikçiler bulunması durumunda, operatör şirketler gaz transiti için gerekli altyapıyı inşa etmekle yükümlü" dedi.
Grivaç, Atina'dan gelen farklı açıklamaları ise ABD'nin baskısının sonucu olarak niteledi.
Rus uzman, "Güney Gaz Koridoru projesi için bizzat Washington lobi faaliyetleri yürütüyor. ABD tarafı, bu projeyi Rus gazı sevkiyatını engelleyecek araç olarak görüyor. Türk Akımı'na bağlanmak elbette Atina'nın çıkarına ancak buradaki asıl mesele, Yunanların çıkarlarının arkasında durup duramayacağıyla ilgili" diye ekledi.
Analistlere göre Türk Akımı'nın uzanacağı güzergah için sorulması gereken temel soru, hangi güzergahın Rusya için daha faydalı olacağı.
Ulusal Enerji Güvenliği Vakfı'ndan Stanislav Mitrahoviç, Bulgaristan'ın birçok önceliğe sahip olduğunu ve Ukrayna üzerinden gaz taşıyan Trans-Balkan boru hattının Türk Akımı için kullanılabileceğini belirtti. Rus uzmana göre Avrupa Komisyonu'nun onay verdiği ancak henüz inşa edilmeyen boru hatları da kullanılabilir.
Mitrahoviç, Yunanistan'ın Avrupa'daki önemli gaz tüketicilerinden İtalya'ya doğrudan bağlantısı olması bakımından bir avantaja sahip olduğunu ancak bu durumda yeni gaz transit hatlarının inşası gerekeceğini vurguladı.