'ABD, TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİNDEN ARTAKALANI KAYBETMEMEYE ÇALIŞIYOR'
Moskova Devlet Üniversitesi ABD Araştırmaları Fonu Direktörü Yuriy Rogulyov, RT'ye açıklamasında, "Eğer böyle bir bağlantıları olmazsa, Suriye topraklarındaki varlıkları tümüyle yasadışı olarak görülecek. Elbette ki ABD hem NATO üyesi, hem de müttefiki olan Türkiye ile işbirliğinin artakalanını kaybetmemeye çalışıyor" dedi.
Uluslararası hukuk açısından ABD'nin eylemlerinin şüphe uyandırdığını söyleyen Rogulyov, "Burada hangi uluslararası hukuktan bahsedilebilir ki? Onlar (ABD) eylemlerini IŞİD'le, uluslararası terörle mücadele bahanesiyle örtbas ediyor. Amerikan kuvvetlerinin bulunduğu Irak topraklarında savaşmış ve neredeyse Irak'ın tamamını kaybetmiş olmaları farklı, hiç kimsenin onları çağırmadığı bir komşu devletin topraklarına gelmeleri ise tamamen farklı bir durum. Dolayısıyla bu anlamda hukuk oldukça göreceli bir şey" diye konuştu.
'WASHİNGTON, SURİYE'DEKİ VARLIĞINI SÜRDÜRMEK İÇİN HER TÜRLÜ YÖNTEMİ KULLANIYOR'
Rusya Bilimler Akademisi'nden ABD ve Kanada uzmanı Prof. Dr. Vladimir Batyuk da benzer bir görüş açıklayarak, Washington'un askerlerinin Suriye topraklarındaki varlığını sürdürmek için her türlü yöntemi kullandığını söyledi.
Batyuk, "Amerikan askeri birliklerinin Suriye'nin meşru yönetiminin rızası olmaksızın bu ülkenin topraklarındaki varlıkları, uluslararası hukukun başlı başına kaba bir şekilde ihlal edildiği anlamını taşıyor. ABD, bu Arap ülkesindeki askeri varlığını ne pahasına olursa olsun sürdürmek için elinden geleni yapıyor" diye konuştu.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.