Türk Akımı'nın Rusya, Avrupa ve Türkiye açısından neler getirip götürdüğünü Kıbrıs Uluslararası Üniversitesi öğretim üyesi ve petrol mühendisi Necdet Pamir ile konuştuk.
‘RUSYA AÇISINDAN STRATEJİK ÖNEMİ ÇOK FAZLA'
Necdet Pamir'e göre Türk Akımı projesinin Türkiye değil asıl Rusya açısından stratejik önemi büyük. Rusya'nın 2014'ten bu yana ABD yanlısı politikalar izleyen Ukrayna'yı Türk Akımı ile devre dışı bırakmış olduğunu belirten Pamir, projenin Türkiye'ye getirip götüreceklerinin gereğinden fazla abartıldığı görüşünü dile getirdi:
‘TÜRKİYE'NİN STRATEJİK ÖNEMİNİN ARTTIĞI VARSAYIMI FAZLA ABARTILI'
Türk Akımı ile Rusya'nın elinin güçlendiğini vurgulayan Pamir, hem Suriye politikaları hem de Rusya'nın Avrupa ülkeleri ile zaten var olan girift ilişkilerine atıf yaptı. Pamir, Türkiye'ye yönelik projenin 15.75 milyar metreküplük olduğunu belirtirken, Almanya için bu miktarın 55 milyar metreküp olduğunu ve Kuzey Akım 2 ile ikiye katlanacağının altını çizdi:
'ABD'NİN GAZ ÜRETİMİ ARTTI AMA REKABET GÜCÜ AZ, BU YÜZDEN RUSYA'YA AMBARGOLAR UYGULUYOR'
ABD'de doğalgaz üretiminin son yıllarda teknolojinin yardımıyla olağanüstü miktarda artmasına karşılık pazarda çok fazla rekabet gücü bulunmadığına dikkat çeken Pamir, bu yüzden Rusya'ya bu yönde ambargolar uyguladığını anımsattı. Diğer yandan ABD'nin Avrupa ile başta Fransa ve Almanya olmak üzere artan gerginliklerine vurgu yapan Pamir, Rusya'nın Avrupa'yı besleyecek boru hatlarını artırım kapasitesi içeren üstün gücünün altını çizdi:
‘FİYAT MESELESİ TİCARİ SIR, PİYASADA DOLAŞAN RAKAMLAR SPEKÜLATİF'
Türkiye'de Türk Akımı çerçevesinde fiyat pazarlığı yapılmaması eleştiri konusu olurken, Pamir bu meselenin dünyada ‘ticari sır' olarak kabul edildiğini söyledi. Pamir, piyasada dolaşan rakamların spekülatif olduğunu belirtirken, Avrupa'da kısmen şeffaf olsa bile petrol ürünlerine endeksli fiyat formülünün geçerli olduğunu anımsattı.
‘TÜRK TARAFININ ÖVÜNECEK BİR ŞEYİ YOK'
Türk Akımı projesinin deniz altından geçen bölümünü Türkiye'nin kendi imkanlarıyla yapmadığını, yapanın Rusya olduğunu da anımsatan Pamir, petrol fiyatları arttığında ödenecek bedelin de artacak olmasına dikkat çekti. Pamir'e göre bu proje nedeniyle Türkiye için ‘övünülecek bir şey yok':
‘TÜRKİYE, SADECE BİR GEÇİŞ ÜLKESİ'
Pamir, Türkiye'nin Türk Akımı'ndan aldığı gazı tekrar satma hakkının olmadığını bunun ekonomik açıdan büyük kayıp olduğunu belirtti. Alıp satmanın ticari merkez haline gelmenin en önemli ön koşullarından biri olarak kabul edildiğine vurgu yapan Pamir, Türkiye'nin sadece bir geçiş ülkesi olduğunun altını çizdi. Pamir, Ankara'nın TANAP dahil projelerde geçiş ücretlerini de doğru düzgün müzakere etmeyi beceremediği eleştirisini getirdi: