Bundan 5 yıl önce açılmasıyla örtülmesi bir olan heykeller, Katar'ın Sidra Tıbbi Araştırmalar Merkezi'nin kadın-çocuk sağlığı bölümünün önüne geri döndü.
Katar'ın başkenti Doha'da 8 milyar dolara mal olan Sidra'ya gidenleri, heykellerden oluşan bir açık hava enstalasyonu karşılıyor.
En dikkat çekeni de fetüsün döllenmesinden doğumuna uzanan evreleri tasvir eden devasa heykeller.
14 bronz parçadan oluşan dizi, 14 metre yüksekliğinde yeni doğmuş bebekle doruğa ulaşıyor.
KURAN OKUNARAK AÇILDI
O zaman hastanenin inşaatından korumak bahanesiyle alelacele örtüye sarılmış heykellerin yeniden açılışında, bu kez bir erkek çocuğuna Kuran'dan ayetler okutuldu.
'TARTIŞILSIN DİYE KOYDUK'
Sanat eserlerinin asıl sahibi olan hükümet destekli Katar Vakfı'nın sanat uzmanlarından Leyla İbrahim Baça, "Herkesin beğenmesini beklemiyoruz. Herkesin anlamasını beklemiyoruz. Oradalar ki tartışma yaratsınlar, düşünmeye sevk etsinler" dedi.
'İKONLAŞTILAR'
Baça, "Bizce Sidra'nın misyonunu, yani kadın ve çocukların sağlığıyla ilgilenmeyi çok iyi yansıtıyorlar. Yerleri mükemmel. Pek çok insan tarafından fotoğraflanıyorlar. Giderek ikonik bir hal alıyorlar" değerlendirmesini yaptı.
TRACEY EMİN ENSTALASYONU EKSİK DEĞİL
Kadın-çocuk sağlığı merkezinin içinde ve önündeki alanda uluslararası şöhret sahibi sanatçıların ellerinden çıkma 65 yapıt sergileniyor. Aralarında Hirst'le aynı kuşaktan Tracey Emin'in "Okyanusu dinliyorum ve tüm duyduğum sensin" başlıklı enstalasyonu, Suriyeli sanatçı Cabir el Azmeh'in tabloları da var.
İlk hastalarını ocak ayında kabul eden Sidra'da geçen ay Katar'ın ilk yapışık iki ayırma ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi.
Suudi Arabistan'ın yaptırım ve ablukası altındaki Katar, doğalgaz zenginliğiyle ayakta kalırken çağdaş sanatın en önemli alıcılarından biri olmayı sürdürüyor.
Paris Saint Germain (PSG) futbol kulübünün de sahibi olan Katar'ın Suudi yaptırımlarına ilk meydan okuması rekor bonservis ücretiyle Neymar transferiydi.