Silah ihracatı konusunda yetki sahibi olan Ekonomi Bakanlığı'nın sözcüsü Philipp Jornitz, gazetecilere verdiği brifingde, bundan böyle Almanya'dan Suudi Arabistan'a silah ya da askeri teçhizat ihracatı olmayacağını söyledi.
Ancak bugün bu açıklama yapılana dek ne kadar silah-teçhizat teslimatı yapıldığına açıklık getirmedi. Karardan ilk etkileneceği bilinen şirket ise Suudi Arabistan'la 20 devriye botu için anlaşma yapmış ve 2'sini teslime hazırlanan Lürssen-Werft.
FRANSA CUMHURBAŞKANI REDDEDİYOR
Die Welt gazetesine göre Suudi Arabistan'a silah ihracatını ne kadar süreyle askıya alacağı bilinmeyen Almanya, diğer Avrupa Birliği ülkelerinin de bu yönde karar almasına çalışıyor, ama henüz başarı elde edemedi. Haberde bilhassa Suudi Arabistan'a büyük silah satışı anlaşması yapmış Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu teklifi reddettiği belirtildi.
ALMANYA GEÇEN AY KAPIYI KAPAMAMIŞTI
Alman hükümetinin bir ay önceki açıklamasında Suudi Arabistan'la yeni silah anlaşması yapılmayacağı belirtilmişti, ama daha önceden onaylanan anlaşmaların akıbetine açıklık getirmemişti.
MAAS: SORU ÇOK, YANIT YOK
Jornitz'den önce açıklama yapan Dışişleri Bakanı Heiko Maas da Cemal Kaşıkçı cinayetiyle bağlantılı olduklarına inanılan 18 Suudi vatandaşı için AB'nin Schengen Bölgesi'ne giriş yasağı açıkladı.
Alman hükümetinin Kaşıkçı konusunda Fransa ve İngiltere ile yakın irtibatta olduğunu ve bu konuda başka adımlar da atılabileceğini aktaran Maas, "Kaşıkçı vakasında hala elimizde yanıttan çok soru var" dedi.