Önergeye ABD'nin yanı sıra çoğu Avrupa'dan 67 ülke destek verdi, 26 ülke karşı çıktı ve 82 ülke de çekimser oy kullandı. 2016 ve 2017 yıllarında karara 70 ülke destek vermiş, 26 ülke karşı çıkmış, sırasıyla 77 ve 76 ülke de kararla ilgili çekimser oy kullanmıştı.
Kararın mimarları ise Türkiye'nin yanı sıra Avustralya, Avusturya, Belçika, Almanya, Gürcistan, Danimarka, İrlanda, İzlanda, İspanya, Kanada, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Marshall Adaları, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Moldova, Slovakya, Slovenya, İngiltere, Kuzey İrlanda, ABD, Ukrayna, Finlandiya, Fransa, Çekya, İsveç ve Estonya oldu.
Ukrayna tarafından hazırlanan karar metninde Kırım'da polis baskınları da dahil, ‘dini azınlıklara' yönelik baskı uygulandığı, Kiev Patrikhanesi Ukrayna Ortodoks Kilisesi, Protestan Kilisesi mensuplarına, camilere, İslami eğitim kuruluşlarına, Rum Katolik Kilisesi'ne, Roma Katolik Kilisesi'ne, Yehova Şahitleri gibi gruplara yönelik tehditler ve zulümde bulunulduğu ve çok sayıda Müslümana karşı hiçbir dayanak olmadan İslami kuruluşlara üye oldukları iddiasıyla zulmedildiği gibi iddialar yer aldı.
Rusya'nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Gennadiy Kuzmin, oturumda önergenin mimarlarının Kırım'da askeri bir krizi tetiklemeye çalıştığını ve ‘işgal ve ilhak' gibi ‘korkunç' ifadeler üzerinden hareket ettiğini vurguladı.
Kuzmin "Ukrayna, 4 yıldır Rusya'ya karşı görülmemiş bir savaş yürütüyor. Tıpkı İkinci Dünya Savaşı gibi. Tek fark Rusya'nın bu savaşa hiç girmemesi, girmesi de ihtimal dahilinde değil. Rusya'da kimse kendi kanına yakın Ukrayna halkına düşmanlık etmek niyetinde değil" dedi.
'KIRIMLILAR DİRİ DİRİ YAKILMAMAYI SEÇTİ'
Kırım halkının özgür iradesiyle Rusya'yı seçmesi nedeniyle cezalandırılamayacağını vurgulayan Kuzmin "Kırımlılar uluslararası hukuka uygun bir şekilde, yeni Ukrayna idolleri Bandera, Şuheviç ve milliyetçilerin diğer köleleri olmadan yaşama hakkını kullandı. Ukrayna televizyonlarında 2 Mayıs 2014'teki gibi diri diri yakılmamayı, eğitim alma, kendi dilinde —Ukraynaca, Rusça ya da Kırım-Tatarca- özgürce konuşma hakkını savundu" ifadelerini kullandı.
Kuzmin, Kırım ve Sivastopol'ün hızla gelişen ve huzurlu bir yaşam süren Rusya toprakları olduğunu ve bunun engellenmemesi gerektiğini, Rusya'nın Kırım dahil tüm topraklarındaki halkın hakları ve özgürlüğünü temin etme garantisi verdiğini kaydetti. Kuzmin "Devlet topraklarının bütünlüğü ve dokunulmazlığını sağlayacaktır" dedi.
Odessa'da aşırı milliyetçiler bir binaya sığınan 38 kişiyi diri diri yakmıştı.