'ABD, TÜRKİYE'Yİ KAYBETMEKTEN KORKTU'
ABD'nin açıklamalarını Sputnik'e değerlendiren Fenenko, "Amerikalılar, çok hızlı biçimde Türkiye'yi kaybettiğini anlayarak bu durumdan korktu. Geçtiğimiz 15 yıl içinde, Türkiye'nin ABD'den uzaklaşma eğilimi gözlemleniyor. Son 2 yılda ise bu süreç hızlandı. Türkiye'nin Astana formatına entegre olduğu, Suriye ile ilgili pozisyonunu İran ve Rusya ile koordine ettiği dikkate alındığında Amerikalılar, Türkiye'yi kaybetmeye bir adım kaldığı gerçeğinden korktu. Bu yüzden Ekim ayından başlayarak (ABD Başkanı Donald) Trump idaresi, Türkiye ile ilişkilerin en azından kısmen normalleşmesi için acil tedbirlere başvuruyor. Oysa ABD'nin Türkiye'yi rahatsız ettiği en büyük faktör, önce Irak sonra Suriye'deki Kürt projesine açık bir destek" dedi.
‘ABD VE YPG, İSTEMEDEN PARTNER OLDULAR'
ABD'nin bir yandan YPG'ye ‘müttefik' dediğini, diğer yandan da işbirliğinin geçici ve taktiksel olduğunu dile getirdiğine işaret eden Fenenko, YPG'nin bu çelişkiyle ilgili olası tutumunu şu ifadelerde değerlendirdi: "Kürtler, günümüzde ABD'nin onların bölgedeki tek müttefiki olduğunu, tüm başarılarını ABD'nin arkalarında durmasına borçlu olduğunu çok iyi anlıyor. Onlar bunu istemeden partner oldular. Sadece Amerikalılar onlara kendi devletlerini kurma sözünü veriyor. Bugün başka hiçbir aktör, bunun için yeterli imkana sahip değil, sahip olanların ise politik isteği yok".
Fenenko, ABD yetkilinin YPG ile ilişkilerin geçici olduğunu söylemesine rağmen Washington'un bu işbirliğinden vazgeçmeyeceğini belirterek, "Çünkü onlara çok para harcadılar" dedi.
Türkiye, YPG'yi, PKK’nın Suriye’deki uzantısı olarak görüyor ve bu yapıyla ilişkili DSG gibi örgütlerin de 'terör örgütü' olarak kabul edilmesini istiyor. Ancak, Başta ABD olmak üzere Batılı güçler, Ankara’nın bu görüşünü kabul etmiyor. Ankara, ayrıca YPG'ye silah verilmesine de sert bir şekilde karşı çıkıyor.