Avrupa Sayıştayı Üyesi Bettina Jakobsen Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'deki Suriyelileri desteklemek için taahhüt ettiği 6 milyar avroluk desteğin ilk 3 milyar avroluk kısmına ilişkin Avrupa Sayıştayı tarafından hazırlanan rapor hakkında Brüksel'de basın toplantısı düzenledi.
Jakobsen, bir hesap denetçisi olarak, sağlanan yardımın bütün aşamalarını takip edebilmeyi istediklerini söyledi.
Avrupa Sayıştayı raporunda, AB'nin göçmen krizindeki zorlu koşullarda Türkiye'deki Suriyelileri desteklemek için hızlı tepki verdiği ve 3 milyar avroyu harekete geçirdiği ifade edildi.
Suriye'deki kriz nedeniyle Türkiye'nin bir göç akını yaşandığı anımsatılan raporda, Türkiye'nin yaklaşık 4 milyon ile dünyada en fazla sayıda göçmene ev sahipliği yaptığı belirtildi.
Raporda, Türkiye'deki söz konusu göçmenlerin 3,5 milyona yakınının Suriyeli olduğu ve bu kişilerin yüzde 94'ünün göçmen kampları dışında, şehirlerde yaşadığı kaydedildi.
Denetlenen Suriyelilere yönelik bütün insani projelerin göçmenlere yararları dokunduğuna işaret edilen raporda, bazı projelerin ise beklenen düzeyde sonuç ortaya çıkarmadığı aktarıldı.
Kızılay Kart kapsamındaki doğrudan nakit destekleme projesinden yararlananların isim, kimlik numarası ve adres gibi verilerinin Türkiye'nin veri koruma kanunu nedeniyle paylaşılmadığı bilgisi verilen raporda, bu projelerin etkinliğinin artırılabileceğine dikkat çekildi.
Söz konusu nakit desteklemelerin birinci aşamasında 278 milyon avro, ikinci aşamasında ise 520 milyon avronun doğrudan uygulayıcı ortaklara aktarıldığı belirtilen raporda, projeler başlamadan yapılan ön ödemelerin uygun bulunmadığı bilgisin paylaşıldı.
Raporda Avrupa Sayıştayı, AB Komisyonunu, altyapı ve sosyoekonomik desteklemelerde göçmenlerin ihtiyaçlarını daha iyi belirlemeye, kalkınma desteklemelerine yönelmeye ve nakit detsek projelerinin etkinliğini artırmaya çağırdı.